De controle op gesaneerde terreinen, waar de grond van gif is ontdaan, schiet in Zuid-Holland ernstig tekort, zo stelt de Randstedelijke Rekenkamer vast.
In Binnenlands Bestuur van gisteren stond een verontrustend artikel over de taak die de provincie heeft bij het bewaken van de nazorg op terreinen die gesaneerd zijn. In Zuid-Holland gaat dat volkomen fout, zo stelde de Randstedelijke Rekenkamer vast.
Een greep uit het rapport van de Rekenkamer
- Er bestaat geen overzicht van nazorglokaties.
- Dossierstukken zijn onvindbaar.
- Achtergebleven verontreinigingen zijn niet geregistreerd.
- De provincie houdt nauwelijks toezicht omdat dat een lage prioriteit heeft.
- Nazorglokaties worden alleen bezocht als er een klacht binnenkomt.
- Het op tijd rapporteren van de monitoring van gesaneerde lokaties wordt niet bewaakt.
- De ambtenaren traineerden het onderzoek van de rekenkamer.
Groenewoud?
Als je dit leest gaan de gedachten direct uit naar het project Groenewoud. Uiteraard beloven Afvalzorg, Wijdemeren en de provincie nu, in de aanloop naar het project om de belt Groenewoud in Kortenhoef te isoleren, om het hardst dat men tot in lengte van jaren blijft monitoren om zeker te stellen dat er geen gif uittreedt uit de belt. Gif dat dan uiteindelijk in de Horstermeer terecht komt, omdat dat het laagste punt in de gemeente is.
Tot in lengte van jaren
Maar, Noord-Holland is Zuid-Holland niet. Afvalzorg (eigendom van de provincie Noord-Holland) verplicht zich om de monitoring tot in lengte van jaren uit te voeren. Uiteraard blijft er ook nog een rol voor de provincie ten aanzien van controle en handhaving, al ligt de eerste verantwoordelijkheid bij Afvalzorg B.V. Dus misschien is er hier niets aan de hand. Maar dat dachten ze in Zuid-Holland natuurlijk ook...
Dossier Groenewoud |