WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vergaderrecord! 24 min.
Wijdemeren, zo 28 april 2013

Afgelopen donderdagavond een nieuw record. Een raadsvergadering in 24 minuten. Om zes voor half negen was het al afgelopen en besproken was er bijna niets.


Dit beeld ziet u nooit meer!
Het portret van koningin Beatrix zal daar vanaf dinsdag niet meer hangen.

Opening, vaststellen agenda, mededelingen, vragenhalfuur, lijst ingekomen stukken, schriftelijke vragen, wethoudersbrieven en bepalen van de volgorde van de stemming. Normaal zijn we een uur, anderhalf uur verder voor we deze onderwerpen op de agenda hebben behandeld. Donderdag niet. Geen insprekers, geen vragen, geen schriftelijke vragen, om kort te gaan niets van dat al. De hamerslagen volgden elkaar alsof Martijn Smit was uitgerust met Hamertje Tik. Tik, tik, tik. WWK fotograaf Douwe van Essen moest zich haasten om een enkele foto te schieten voor het record kort Wijdemeers vergaderen gevestigd was.

Er werd nog even gesproken over een advies van de Rekenkamercommissie over de versterking van de juridische kwaliteit. De Rekenkamer wil daar extra mankracht op zetten, maar de raad, met uitzondering van het CDA, ziet daar niets in.


Nanne Roosenschoon (D66)

En dan was er een motie van Nanne Roosenschoon (D66) over kangoeroewoningen. Omdat niet iedereen begreep wat kangoeroewoningen zijn vertaalde Nanne Roosenschoon de term voor ons allen. "Derde generatiewoningen, die kent iedereen." :sprak hij. Ook die term deed geen belletje rinkelen. Gelukkig hadden wij Google onder handbereik om te begrijpen dat hij het had over woningen aan, bij of in een bestaande woning, waarin ouders hun oude dag kunnen slijten in de nabijheid van hun kinderen. Een mooi streven dat Roosenschoon tot beleid wil verheffen qua ruimtelijke ordening. M.a.w. een tweede woonfunctie toestaan in het bestemmingsplan als dat kan. Theo Reijn (CDA) merkte op dat Wijdemeren dat al als beleid heeft. Ook wethouder Abrahamse dacht dat dat zo is. Maar er werd niet moeilijk over de sympathieke motie gedaan. Het college nam hem over en gaat het onderzoeken. Iedereen blij.

En toen was het klokke half negen. Tijd voor een drankje om bij te komen.

Co de Kloet zat er bij en luisterde er naar. Hij zond ons onderstaand verslagje van zijn hand.

ingezonden bericht

Impressie van een Dorpsbelanger

Een gemeenteraadsvergadering die amper twintig minuten duurt, dat maak je niet vaak mee.

Donderdagavond was dat het geval en misschien had het wel te maken met een aanloop die nodig is  voor de komende Oranjefeesten, waarvan de omvang immers adembenemend is.  De negentien leden van de gemeenteraad zaten gezellig bijeen, keuvelden wat en lieten bijvoorbeeld een lange lijst van brieven zonder op- of aanmerkingen voorbij zoeven. Twee ervan vinden een behandeling in de commissies van mei en krijgen zodoende nog enige aandacht.

Er stond één echt raadsvoorstel op de agenda, afkomstig van de rekenkamercommissie, die zich had gebogen over de juridische kwetsbaarheid van de gemeente Wijdemeren. Hoewel er eigenlijk niets mis is en die kwetsbaarheid nogal meevalt, raadde de commissie toch aan om een soort juridische controller aan te stellen. Daar voelde het college van B&W niets voor en de raad evenmin. De bomen groeien niet meer tot aan de hemel, het is zelfs de vraag of ze niet krimpen en dus moeten we het helaas voorlopig zonder juridische controller stellen. Alleen het CDA dacht daar anders over, maar ja, het CDA denkt over veel dingen anders, je went er aan.

Vrijdagmorgen zowaar een revanche voor deze onbenullige vergadering. Een tjokvolle raadszaal, een goed op dreef zijnde burgemeester, die in naam van Hare Majesteit dertien nieuwe leden met de orde van Oranje  Nassau verblijdde. Allemaal mensen die zich dag in dag uit verdienstelijk maken voor het plaatselijke verenigingsleven. Een lintjesregen, die op de juiste plek viel.

Co de Kloet
Raadslid DorpsBelangen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK/ing. bericht
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief