De gemeenteraad organiseerde gisteravond een gespreksavond over de WMO. Het codewoord daarin was 'De Kanteling'.
Een zeer gevariëerd gezelschap was gisteravond bijeen gekomen in de raadszaal van de gemeente Wijdemeren om gedachten en ervaringen uit te wisselen over de invoering van de WMO, De Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
Wat is de WMO?
Op de website van de Rijksoverheid wordt de WMO als volgt omschreven:
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. De Wmo zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Gemeenten voeren de Wmo uit en iedere gemeente legt andere accenten.
Beter hadden wij het niet kunnen zeggen, want het is ingewikkelde materie met veel jargon. Dat maakt het volgen van gesprekken over de WMO niet altijd even gemakkelijk. Bovendien vervangt de WMO (delen van) oude wetten zoals de AWBZ en zal de WMO nog veel meer terreinen op sociaal gebied gaan vervangen.
De Kanteling
Bovendien gebeurt er, om het nog ingewikkelder te maken, tegelijkertijd nog iets anders wat in het jargon "de kanteling" heet. Wie in de AWBZ een hulpmiddel nodig had kan dat krijgen uit de magazijnen van de overheid. Daarbij werd niet gekeken naar andere factoren die de behoefte aan dat hulpmiddel wellicht elimineren. In de WMO gebeurt dat wel. Van aanbod gestuurd naar vraag gestuurd. De kanteling.
Boodschappendienst i.p.v. Rollator?
Alle aanwezigen mochten hun opmerkingen, wensen en vragen opschrijven.
Een voorbeeld. De beruchte rollator. Iedereen leek in de AWBZ wel recht te hebben op een nieuwe rollator als daar maar eventjes sprake van was. De gangen van seniorenflats stonden vol met nieuwe glimmende rollators. Wagenparken afgedankte, maar nog prima te gebruiken, rollators zijn het gevolg. Door bij de aanvraag van de rollator door te vragen, kan blijken dat de cliënt eigenlijk geen rollator wil, maar behoefte heeft aan iemand die voor de boodschappen zorgt. In de oude situatie was daar dan geen goede snelle oplossing voor. In de WMO is het de bedoeling dat er dan snel door de gemeente geschakeld en overlegd wordt om aan die andere behoefte (de vraag) te voldoen.
Gevariëerd gezelschap
Het gezelschap dat gisteravond met elkaar van gedachten wisselde over de WMO, de invulling die Wijdemeren daaraan geeft en in de toekomst zal geven, bestond uit hulpverleners, dienstverleners, WMO-gebruikers, ambtenaren en politici. De avond stond onder leiding van Frank Ratelband, die de microfoon stevig vast hield. Na de hectische beltavond onlangs, waar hij af en toe streng de orde moest bewaren, had hij het gisteren gemakkelijker. Er werd netjes en om de beurt gesproken, waarbij de emoties niet al te hoog opliepen.
V.l.n.r. Frank Ratelband, Igor Meuwese (Gewest), Wietske Heeg (Wijdemeren).
De avond werd geopend door Igor Meuwese, die werkt voor het gewest in de functie van regisseur Sociaal Domein voor alle negen gemeenten. Hij probeert de WMO-activiteiten van de gemeenten op elkaar af te stemmen. Wietske Heeg is hoofd Dienstverlening in Wijdemeren waaronder zorg, werk en inkomen vallen. Zij gaf aan wat de gevolgen zijn van de invoering van de WMO voor Wijdemeren.
Eigen beleid
De invoering van de WMO heeft grote gevolgen. De begroting van Wijdemeren zal elf miljoen euro hoger worden. Geld dat uit Den Haag naar Wijdemeren komt. Met dat geld kan Wijdemeren op sommige terreinen eigen beleid gaan uitvoeren, wat leidt tot een zoektocht naar de beste oplossingen voor de mensen die met eem hulpvraag bij de gemeente komen. Tegelijkertijd is er de zorg over de rechtsgelijkheid als iedere hulpvraag individueel ingevuld wordt. Krijg ik wel waar ik recht op heb? Zeker als mijn buurman met dezelfde hulpvraag van de gemeente een andere (betere? duurdere? luxere?) oplossing aangeboden krijgt. De WMO is nog lang niet af. Zoveel is wel duidelijk.
Even tijd voor iets anders. De lipdub.
|