De raad van afgelopen donderdag ging over het sociaal domein, de structuurvisie en enkele lastige kwesties.
Donderdagavond herdacht de raad Jan Sevenstern, het oud-raadslid van D66 in Loosdrecht. Jan Sevenstern overleed op 6 oktober.
Mededelingen
Wethouder Jaap van Waveren had een zeer teleurstellende mededeling. Er waren bijna drie percelen van het dorpscentrum Oud Loosdrecht verkocht. Ruud van der Wurf, de buurman die al jaren in de clinch ligt met de gemeente over het dorpscentrum, gooide echter roet in het eten. Hij behield het recht om steigers voor één van de appartementen te bouwen. Zijn water kon wel gekocht worden, echter voor een veelvoud van de prijs die een vierkante meter water in Loosdrecht normaal kost. Daarop haakte de koper af. Dat gaat de gemeente extra geld kosten. Hogere rentelasten en een juridische procedure tegen Van der Wurf, want wethouder Van Waveren laat het er niet bij zitten.
Dossier Dorpscentrum
Herindeling?
De Commissaris van de Koningin, Johan Remkes, heeft burgemeester Smit uitgenodigd om te komen praten over de bestuurlijke indeling van de regio. Die uitnodiging is actueel omdat het kabinet naar gemeenten van meer dan 100.000 inwoeners wil. De scherpte is nu al van het coalitievoornemen af, omdat beoogd Premier Rutte al gezegd heeft dat het niet verplicht wordt. Burgemeester Martijn Smit gaat de discussie in met het standpunt dat Wijdemeren goed wil samenwerken, maar niet fuseren. Hij vroeg de raad ook om overleg binnenkort om weer de klokken gelijk te zetten.
Visie op Sociaal Domein
Wethouder Boermans legde een visiestuk voor aan de raad over het sociale domein. Het visiestuk moet de leidraad zijn om beleid te formuleren in de komende tijd. In het stuk worden de volgende uitgangspunten uitgewerkt en toegelicht:
- In Wijdemeren geloven we in de eigen kracht van mensen en hun omgeving
- In Wijdemeren laten we de regie bij mensen zelf waar het kan
- In Wijdemeren verwachten we dat mensen deelnemen aan het maatschappelijk leven
- In Wijdemeren zorgen we voor mensen in kwetsbare situaties
- In Wijdemeren hechten we waarde aan maatwerk
- In Wijdemeren zorgen we met elkaar
- In Wijdemeren stimuleren we ontwikkelingsmogelijkheden van de jeugd
- In Wijdemeren vinden we beweging ter bevordering van de gezondheid belangrijk
Ria Hennis (DB) vond het een goed stuk waar weinig tegen in te brengen was, maar wel erg abstract. Jan Hermans (PvdA) vond het zelfs "zeer abstract". Ook Felix Flameling was die mening toegedaan. Liesbeth Siderius (VVD) vond dat dit niet het juiste moment was om het stuk te behandelen vanwege de grote veranderingen en bezuinigingen die ons te wachten staan. Wethouder Boermans verdedigde het stuk, maar kon de VVD niet overtuigen. Uiteindelijk stemde coalitiepartner VVD dan ook tegen het stuk. De overige raadsleden stemden in.
Structuurvisie Wijdemeren
De structuurvisie werd na lange voorbereidingen aan de raad voorgelegd.
René Voigt (DB) verbaasde zich over de geplande vaarverbinding van de 's-Gravelandse Vaart naar de Horstermeer, die de Kwakel in Kortenhoef zal doorsnijden. Ook verbaasde hij zich over de woningbouw ten Noorden van Kortenhoef (in de z.g. Noordlob) die in de structuurvisie voorzien wordt. Hij was blij dat er een stuk tekst over de Boomhoek was toegevoegd, nadat dat deel van Wijdemeren eerder vergeten was.
Jan Hermans (PvdA) pleitte ervoor om, naast de overweldigende hoeveelheid recreatie, in de structuurvisie ook aandacht te besteden aan electronische infrastructuur, zoals een visie op de aanleg van glasvezel om nieuwe diensten mogelijk te maken, ook juist in het kader van de vergrijzing. Theo Reijn (CDA) steunde Hermans daarin. Fractievoorzitter Joep Frijdal kon het niet langer aanhoren, verloor zijn geduld en verklaarde het onderwerp glasvezel tot "PvdA-kul".
Wethouder Gerard Abrahamse verklaarde dat woningbouw ten Noorden van Kortenhoef nodig is om de kosten te dragen van de aanleg van de vaarroute.
Gesublimeerd Fantoomdebat
Zo leek de discussie over een vaarroute en woningbouw ten Noorden van Kortenhoef meer en meer een fantoomdebat te worden. De indruk ontstond dat iemand ooit tijdens een informatieavond opperde dat varen naar de Horstermeer ook wel leuk zou zijn. Dat kwam in het verslag van de avond. Daarop vroeg iemand aanders zich af hoe dat dan betaald moest worden. Welnu, zoals altijd. Je bouwt huizen en maakt winst. Met die winst leg je de vaarroute aan. Zo kwam het plan voor een vaarroute met woningbouw in de annalen. Knappe jongen die ze er nog uit krijgt, maar bang zijn dat volgend jaar de heimachines staan te stampen hoeven we niet, want iedereen was het erover eens dat het een plan voor de verre, verre toekomst was.
De structuurvisie werd unaniem aangenomen met enkele kanttekeningen.
Hekje Onkenhout
Het omstreden hekje, enige tijd geleden gefotografeerd.
Op het Noordereinde 48 in 's-Graveland, voor Drukkerij De Klapbrug (Huis aan huisblad De Triangel en drukker Bart Onkenhout) staat een hekje op het trottoir. Voetgangers worden daardoor gedwongen de rijweg op te lopen om de drukkerij te passeren. Uit de discussie in de raad bleek dat er een conflict bestaat tussen de heer Onkenhout en de gemeente. In het bestemmingsplan Kern 's-Graveland is het voortuintje van Drukkerij de Klapbrug wegbestemd en tot openbare weg verklaard. Ook bleek dat er door het college was toegezegd om contact op te nemen met de heer Onkenhout. In de raad werd niet helder of dat wel of niet is gebeurd. Op de G&E website is te vandaag lezen dat Onkenhout een juridische procedure tegen de gemeente gaat aanspannen. De raad nam het bestemmingsplan aan. |