WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Subsidiebeleid: Afwachtend
Wijdemeren, wo 14 maart 2012

In de commissie werd gisteren door de Wijdemeerse politiek positief afwachtend gereageerd op het nieuwe subsidiebeleid.

Het subsidiebeleid en de harmonisering van de subsidies tussen verenigingen houdt de gemoederen al tien jaar bezig. Het college kwam onlangs met een nieuw voorstel om de subsidies gelijk te trekken. In dat voorstel ligt de nadruk op subsidiëring van activiteiten door de jeugd. Daarbij wordt er geen onderscheid gemaakt in het type activiteit, sport, cultuur, of anderszins. Omdat sportverenigingen veelal indirect gesubsidiëerd worden, omdat de gemeente kosten van gebouwen en velden (gedeeltelijk) betaalt, is ter compensatie op de subsidies aan die activiteiten een forfaitaire korting van 50% toegepast. Een ander basisprincipe in de voorgestelde regeling is dat de subsidie bij de jongere hoort en met hem of haar meeverhuist als er van activiteit gewisseld wordt. Tenslotte wordt voorgesteld om een vereniging subsidie toe te kennen voor vier jaar om de administratieve rompslomp te verminderen.

Veel publiek

De publieke tribune zat vol met leden van de musiekverenigingen. Die verenigingen worden fors gekort op hun subsidie in de nieuwe regeling. Sportverengingen lijken er zeer ruim op vooruit te gaan, al is daar nog geen helderheid over omdat het accomodatiebeleid (kosten van sportvelden en -hallen) nog vastgesteld moet worden.

Insprekers


Gert Jan van de Dolder

Er waren twee insprekers, Gert Jan van de Dolder, musicus van beroep en dirigent bij de muziekvereniging Nieuw Leven in Loosdrecht en Frank Senteur van De Vriendschapskring uit Ankeveen. Van de Dolder sprak mede namens De Vriendschapskring Ankeveen, Crescendo Nederhorst den Berg, BMOL ´s Graveland en Amicitia Kortenhoef. Hij sprak de vrees uit dat muziekverenigingen het loodje zullen leggen als het nieuwe subsidiebeleid aangenomen wordt. Hij rekende voor dat instrumenten en bladmuziek duizenden euro's kosten. Bovendien bleek dat de lessen op instrumenten door betaalde krachten worden gegeven. Hij sloot af met: "Een harmonie of fanfare die ten onder gaat komt nooit meer terug." Een daverend applaus van het publiek was zijn deel.


Frank Senteur

Na hem kwam Frank Senteur aan het woord. Hij zei verbijsterd te zijn door het voorstel. Zijn voorspelling was dat de sportverenigingen er nu met deze regeling weliswaar geld bij krijgen, maar dat ze dat weer kwijtraken aan het accommodatiebeleid, waarmee het al met al een bezuinigingsoperatie zal blijken te zijn.

Eerst overleg met de verenigingen


Wethouder Joost Boermans (D66)

In het debat bleek dat de partijen eerst het vervolg wilden weten. "Komt er nog overleg met de verenigingen? Komt het voorstel daarna nog terug in de commissie?" :waren de vragen die gesteld werden. Nadat wethouder Joost Boermans bevestigend op beide vragen had geantwoord en bovendien had aangegeven dat de behandeling van het voorstel verschoven zal worden van eind maart naar de commissie van juni en de raad van 12 juli, was de druk wat van de ketel. Dat bleek ook in het debat daarna, want de meeste partijen spraken zich niet keihard uit voor of tegen het voorstel. Er werden wel zorgen uitgesproken over het muziekonderwijs en de leefbaarheid, maar men ging er niet hard in en hield zo zijn kruit droog.

Uit de krant

Over de publicatie en persconferentie inzake het nieuwe subsidiebeleid waren noch de insprekers, noch enkele politici te spreken. Zij vonden het onwenselijk om dat uit de krant te moeten vernemen. De wethouder reageerde daarop dat het gebruikelijk is om beleidsvoornemens, zeker als die zwaar wegen, in een persconferentie toe te lichten, voor de politieke discussie van start gaat.

Boodschappenlijstje

Er werden wat boodschappen meegegeven aan de wethouder voor het vervolgtraject. Enkele partijen benadrukten dat er ooit was uitgesproken dat geen vereniging zou mogen omvallen door het nieuwe subsidiebeleid. De VVD wilde zich niet vastleggen op een subsidie voor vier jaar. Mochten de bezuinigingen vanuit het rijk de gemeente daartoe dwingen, dan moet de subsidie naar beneden bijgesteld kunnen worden vond die partij. De heer Poels van GroenlInks wierp een balletjen op of de invoering wellicht pas in 2014 zou kunnen gebeuren. De wethouder hield vast aan 2013.

DB gematigd positief


Commissievoorzitter Theo Reijn (CDA)

Met uitzondering van de PvdA, waren de partijen wel te spreken over de vereenvoudiging naar de vier jaarsperiode en over het principe van de gelijkwaardigheid van verschillende activiteiten. De PvdA sprak zich hier niet over uit. Op de vraag van de wethouder aan Ria Hennis, die voor DB (negen zetels!) het woord voerde, of dit voorstel haar goedkeuring kon wegdragen, gaf zij aan dat de richting juist is, maar dat er nog wat bijgeschaafd moet worden na het overleg met de verenigingen. Het CDA was zeer kritisch, maar niet volstrekt tegen het voorstel. Nu was CDA fractievoorzitter Theo Reijn gisteren commissievoorzitter, waardoor hij zich niet inhoudelijk met het debat kon bemoeien.

Extra voor de muziek?

Het debat was een beetje mat en zonder zeer uitgesproken tegenstellingen, iets wat vooraf niet verwacht was. De einduitkomst van het debat lijkt te gaan worden dat er voor de muziekverenigingen een extra gemeentelijke bijdrage zal komen (die dan elders er vanaf gaat). Na de inventarisatie bij alle verenigingen en de rapportage daarvan wordt de discussie in juni in de commissie voortgezet.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief