WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Gezondere Avondvierdaagse
Wijdemeren, wo 6 juni 2012

Bij de avondvierdaagse wordt veel gesnoept. De GGD geeft tips om wat gezonder te belonen en de tanden te sparen.

persbericht

Gezonde Beloning bij Avondvierdaagse

Doet uw kind ook mee aan de jaarlijkse jeugdavondvierdaagse? De gemeente juicht dit sportieve, maar vooral ook gezellige, evenement van harte toe. Bewegen is immers gezond.

Voor de kinderen is het meedoen met de jeugdavondvierdaagse een hele prestatie. Van oudsher werd deze prestatie beloond met bloemen. Op de wandeldagen – en met name op de laatste dag – worden vaak enorme hoeveelheid snoep en frisdrank uitgedeeld, daarvoor vragen wij uw aandacht.
Er zijn gelukkig ook scholen waar al aandacht wordt besteed aan de snoep- en frisdrankcultuur tijdens de avondvierdaagse. De GGD wil deze goede initiatieven graag ondersteunen en onder de aandacht brengen.

Tips

Als u uw kind tijdens de jeugdavondvierdaagse iets lekkers mee wilt geven, kies dan eens voor iets waar weinig calorieën (uit suiker en/of vet) in zitten, bijvoorbeeld zoute popcorn, suikervrije kauwgom, een stuk fruit. In de periode voor en tijdens de jeugdavondvierdaagse kunt u bij de groenteman lekkere snoeptomaatjes en kleine komkommertjes kopen.

  • Geef uw kind een flesje water mee in plaats van limonade of andere drank. Dit is ook goed voor de tanden.
  • Als beloning voor het uitlopen van de avondvierdaagse kunt u in plaats van snoep iets anders geven, bijv. een bosje bloemen, een (bloemen)krans of een ander klein cadeautje.
  • Als uw kind tijdens de avondvierdaagse toch veel snoep heeft gekregen van anderen, stop dit dan in een snoeptrommel. Laat uw kind bij een drinkmoment zelf wat uitzoeken uit de snoeptrommel. Houd het als ouder bij één snoep- en frisdrankmoment.
  • Let op dat plakkerigheid van snoepgoed slecht is voor het kindergebit. Kinderen hebben vaak diepe groeven in hun kiezen waar etensresten in blijven zitten. Wanneer een product plakkerig is, blijft dit lang in de groeven ‘zitten’ waardoor er eerder kans op gaatjes is.
  • Ook een voorbeeld dat beter achterwege kan blijven is de traditie van een halve sinaasappel of citroen met pepermunt meenemen. Door hier op te zuigen krijgen de tanden zo urenlang een ‘zuurstoot’.

Om dit gezonde avondvierdaagse beleid te ondersteunen biedt GGD Gooi & Vechtstreek vanuit Gooi in Beweging iedere deelnemende school voor elke leerling een zonneklep cadeau. Op de klep staat de tekst ‘Gezond in actie, ik ook’.  Per school zijn max. 200 zonnekleppen op te vragen bij mevrouw H.van Ochten, telefoon 035 – 69 26 241. h.vanochten@ggdgooi.nl
Meer informatie is te vinden op www.gooiinbeweging.nl

Hopelijk heeft u door bovenstaande tips genoeg inspiratie gekregen om af te stappen van de snoep- en frisdrankcultuur bij de avondvierdaagse. Wij wensen u een sportieve en gezellige avondvierdaagse toe!

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief