WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
In het Spoor van Gabriël
Kortenhoef, di 5 juni 2012

Van 2 tot en met 24 juni organiseert Kunst aan de Dijk de jaarlijkse zomertentoonstelling in de Oude School in Kortenhoef.

persbericht

IN HET SPOOR VAN GABRIËL
Schilderkunst geïnspireerd door het plassengebied rondom Kortenhoef

De jaarlijkse tentoonstelling, in 2012 van 2 tot en met 24 juni, in de Oude School aan de Kortenhoefsedijk is gewijd aan het werk van kunstenaars die zich in navolging van de schilder Paul Gabriël lieten inspireren door het bijzondere en sfeervolle landschap rondom de plassen. In totaal zijn ca. 45 schilderijen te zien. Naast werk van Paul Gabriel, ondermeer van Willem Roelofs, Jacob Ritsema, Arnoud Colnot, Harrie Kuyten, J. W. Weissenbruch, August en Barend van Voorden, Flip Hamers en Dirk Smorenberg, waarvan een deel uit particulier bezit.

Gabriël ontdekte Kortenhoef en werd verliefd op het dorp en haar omgeving.
Beïnvloed door de schilders uit Barbizon beoefent hij hier de nieuwe landschapschilderkunst, Hij zet de sfeer (de 'stemming') van wat buiten gezien wordt zo realistisch mogelijk op het schilderdoek. Molens zijn geliefde onderwerp, een landweggetje leidt er naar toe, de karakteristieke wieken tekenen zich af tegen de prachtige wolkenlucht van het polderlandschap, Vele kunstenaars reizen hem na en vereeuwigen in zijn voetspoor, elk op eigen wijze, het karakteristieke dorp en de unieke omgeving, zo treffend omschreven door Nescio: 'Het groene land, de glinsterende boombladeren, de glinsterende populieren, de gladde sloten. Het koetje op de dijk met z'n schaduwtje en ondersteboven, weerspiegeld in de sloot.'

De expositie biedt gelegenheid om de werken van P.C. Gabriël, enkele tijdgenoten en kunstenaars die na hem naar Kortenhoef kwamen te zien en met elkaar te vergelijken.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met de tekst van kunsthistorica Carole Denninger-Schreuder, auteur van het helaas al geruime tijd uitverkochte boek 'De onvergankelijke kijk op Kortenhoef' en expert op het gebied van Kortenhoefse schilders. De catalogus bevat tientallen full colour afbeeldingen van de tentoongestelde werken.

Tijdens de tentoonstelling worden rondleidingen gegeven voor groepen van minimaal 10 personen. Het is ook mogelijk de rondleiding  te combineren met een lunch op het terras uitkijkend op het prachtige plassengebied.

Buiten de Oude School kunnen bezoekers van de tentoonstelling ook zelf het plassengebied verkennen en de plekken bezoeken die deze kunstenaars zo inspireerden. Tijdens de drie weken van de tentoonstelling zijn routes beschikbaar om per fiets, te voet of met de kano de favoriete plaatsen te bezoeken, waar de kunstenaars hun schildersezel opzetten.

OP VERTOON VAN HET PERSBERICHT IN DEZE KRANT KRIJGT U EEN GRATIS KOPJE KOFFIE, THEE OF EEN GLAS LIMONADE AANGEBODEN. 1)

Periode: zaterdag 2 juni tot en met zondag 24 juni 2012
Lokatie: De Oude School, Kortenhoefsedijk 145, Kortenhoef
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur.
Entree: € 5,00; donateurs € 4,00.Tot 16 jaar gratis.
Rondleidingen op donderdag om 14.00 uur en op zondag om 12.00 uur.
Entree + rondleiding en een kopje koffie of thee gratis: 8 euro (reserveren voor rondleidingen: kunstaandedijk@gmail.com of telefonisch: 06 30946840.

Op de tentoonstelling zijn routebeschrijvingen voor fiets en kanotochten beschikbaar.

1) Noot van de WWK redactie:

Hoe doet u dat het persbericht vertonen? Het lijkt ons dat u uw iPad mee moet nemen, dan wel dit bericht afdrukken en die afdruk meenemen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief