persbericht
Wat is er mis met woede?
Op 19 februari zal de OSG weer een Nescio-lezing organiseren. De lezing wordt gegeven door de voorzitter van de stichting Divosa, René Paas.
René Paas
Woede is niet netjes. Het hoort niet,maar het komt veel voor. De jaarwisseling leverde beelden op waarvan we niet eens meer schrikken. Op het internet en in de spreekkamer zijn de omgangsvormen meer dan assertief. Leraren weten hoe explosief ouders kunnen opkomen voor hun kroost. Op straat laten veel mensen zich gaan tegen parkeerwachters, dienders en brandweermensen. Er draait een Sire- spotje dat suggereert dat het in oorlogen beschaafder toegaat dan rond onze ambulances!
Divosa, de vereniging van directeuren van sociale diensten moet zich helaas intensief bezig houden met het bestrijden van agressie tegen ambtenaren…Waardoor worden mensen argwanend en woedend? En dan valt op, dat het helemaal niet zo moeilijk is om te bedenken waardoor mensen door het lint gaan. Wat veel maatschappelijke organisaties en de overheid bieden, is pijnlijk onder de maat. Inderdaad: om woedend van te worden!
Wat is er mis met woede? Woede mag niet alleen. Het moet!! De man uit Nazareth die wij volgen, was behoorlijk assertief. Hij provoceerde de instituties van zijn tijd en maakte de religieuze autoriteiten uit voor rotte vis. Hij maakte zich kwaad genoeg om de tempel met harde hand te reinigen.
René Paas is sinds 2009 voorzitter van Divosa (ver. van directeuren van sociale diensten ) en verder in zijn vrije tijd toezichthouder bij ROC Friese Poort, het fonds voor de Cultuurparticipatie, Thuiszorg Rotterdam, Hogeschool Windesheim en de Hersenstichting Nederland.
Van 1992-1996 was Paas organisatieadviseur; van 1996 – 2005 was hij wethouder van Groningen en van 2005-2009 voorzitter van de vakcentrale CNV. Daarin vertegenwoordigde hij polder, politiek en publiek.
Concert
Daniël van der Hoeven
Het concert rond deze lezing wordt verzorgd door Daniël van der Hoeven, vleugel.
Voor de lezing stukken, die qua woede/hartstocht mooi bij elkaar passen:
S. Prokofiev - Sarcasmes op. 17
S. Rachmaniov - Etude – Tableaux op. 39 no. 5
Na de lezing stukken waarbij muziek a.h.w. de woede overwint en een feestelijke slot met Debussy:
J.S. Bach - Partita no. 2 in c Klein
C. Debussy - L’ isle joyeuse
Daniël van der Hoeven (Amerongen,1985) begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen. In 2003 begon hij aan zijn Bacheloropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in mei 2008 afstudeerde. Zijn Masteropleiding volgt hij sinds datzelfde jaar. Daniël volgde masterclasses bij onder meer Dmitri Bashkirov en bij Brigitte Engerer, prof. aan het Conservatoire Supérieure in Parijs, van wie hij sinds december 2008 privé-les krijgt. Prijzen bij het Prinses Christina Concours leidden tot een optreden in Carnegie Hall in New York. Voorts soleerde Daniël in concerten met het Jeugd Orkest Nederland en gaf hij enkele concerten in Parijs. Hij is tevens actief in de kamermuziek en vormt al geruime tijd een duo met violiste Martine van Stigt Thans. In april 2010 werd Daniël door de internationale vakjury verkozen tot winnaar van het vierde YPF Nationaal Pianoconcours. Als onderdeel van zijn prijzenpakket ontving hij de Youri Egorov Gold Medal uit handen van meesterpianist Evgeny Kissin.
Aanvang : 11.00 uur Entree € 7,00
Kortenhoefsedijk 168
www.osg-kortenhoef.nl www.vuconnected.nl
|