WIJDEMEERSE WEBKRANT
Provincies om de Tafel
Kortenhoef, zo 9 december 2012

Noord-Holland en Utrecht moeten samen een oplossing voor vliegveld Hilversum en nieuwbouw op Ter Sype zoeken. Dat vindt Oscar Lopes Cardozo.

Dossier Ter Sype / vliegveld

ingezonden brief

Drie banen betekent drie circuitgebieden. Daarmee wordt bij gelijkblijvend verkeer de overlast gespreid over een groot gebied. Relatief veel mensen hebben relatief weinig last.

Door er één baan van te maken krijg je ook één circuitgebied. Dus concentratie van de overlast. Relatief weinig mensen krijgen relatief meer last. Het aantal vliegbewegingen is vastgelegd in de vergunning en neemt dus niet toe. Ook het maximale startgewicht ligt vast, dus grotere toestellen kunnen nog steeds niet landen. Wel neemt de geluidsbelasting iets af, omdat door de verharde baan de toestellen sneller accelereren en dus sneller hoogte winnen. Het geluidseffect neemt af met het kwadraat van de hoogte.

De grote boosdoener is eigenlijk de provincie Utrecht. Als die iets verder dan hun eigen provinciale belang had gekeken en Soesterberg met de daaromheen liggende geluidszone intact had gelaten, dan had het hele vlieggebeuren van Hilversum daarheen verplaatst kunnen worden. Voor de omwonenden daar een aanzienlijke verlichting van de herrie en voor Hilversum en Wijdemeren een perfecte oplossing.

Op Soesterberg is niets anders dan een golfterrein gepland. Dat kan heel goed naast een vliegveld bestaan. Ook is uit vele studies bekend dat de natuur op vliegvelden welig tiert. Als beide provincies nu eens om de tafel gaan zitten en iets behoorlijks bedenken moet het toch lukken.

Dan blijft nog steeds het probleem van het verkeer op de grond. Daar moet echt gedacht worden aan uitbreiding van de weg infrastructuur ten koste van natuur. Er moeten harde politieke keuzen gemaakt worden. Als we altijd maar elk stukje bos willen blijven houden moeten we ophouden met economische activiteiten in deze regio. Dan moet het mediapark naar Amsterdam Zuidoost of naar Almere en moeten we een groot aantal bedrijventerreinen sluiten.

Dan wordt het Gooi een groot bejaardenoord. Weldadig rustig, maar niets te beleven en geen economisch draagvlak voor wat dan ook. Dan hebben we Ter Sype ook helemaal niet nodig en hoeft er niets te veranderen.

Oscar Lopes Cardozo
Kortenhoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief