persbericht
Wee u, gij rijken
Op zondag 15 april zal Prof. Gerrit Maneschijn in het Oude kerkje aan de Dijk in Kortenhoef de Nescio-lezing verzorgen onder de titel "Wee u, gij rijken".
De meeste mensen verkiezen rijkdom boven armoede. Maar wie rijk is moet wel oppassen. Leven in rijkdom kan volgens de Bijbel namelijk ook gevaarlijk zijn. Wat zegt dit boek over de rijken onder ons? Impliceert een grote financiële armslag ook een grotere verantwoordelijkheid?
Prof. Gerrit Manenschijn spreekt in de Nescio-lezing vanuit Bijbels perspectief over bezit, geld en verantwoordelijkheid.
Oude lessen actueel.
Impliceert een grote financiële armslag ook een grotere verantwoordelijkheid? Slechts een enkele keer spreekt de Bijbel niet kritisch over rijkdom. Denk aan het verhaal van de rijke jongeling, de arme Lazarus, en die van een corrupte bankier. In Bijbelse tijden was de economie een stuk kleinschaliger dan vandaag het geval is. Maar de Bijbelse lessen gelden nu misschien wel meer dan ooit. Een grootschalige economie vraagt om een rechtvaardige en verstandige vertaalslag. Maar hoe doe je dat?
Gerrit Manenschijn
Gerrit Manenschijn studeerde van 1957 tot 1962 theologie aan de Vrije Universiteit, was van 1963 tot 1973 predikant in de gereformeerde kerken in Nederland, en van 1973 tot 1988 wetenschappelijk hoofdmedewerker ethiek aan de VU, tijdens welke periode hij zich specialiseerde in de filosofie van Thomas Hobbes, Adam Smith, Immanuel Kant en John Rawls. Van 1988 tot 1996 was hij hoogleraar ethiek aan de Theologische Universiteit te Kampen. Hij gaf gastcolleges aan de universiteiten van Leuven en Antwerpen, en adviseerde verschillende maatschappelijke organisaties over de praktische betekenis van moraal en ethiek.
Concert: Martine van Stigt Thans,viool en Alessandro Soccorsi,vleugel.
Zij spelen in het 1e blok:
- W. A. Mozart - Sonate voor viool & piano no. 27 in G groot, KV 379
- Adagio - Allegro
- Thema, Andantino cantabile - Var. 1 - V - Allegretto
En in het 2e blok:
- E. Ysaye - Sonate voor vioolsolo no. 6 in E groot, Op. 27/6
- F. Lizst - Mephisto Walz no. 1, S. 514 ( pianosolo)
- I. Stravinsky - Chanson Russe
Martine van Stigt Thans
Martine van Stigt Thans (1989) kreeg haar eerste vioollessen op zevenjarige leeftijd. Momenteel studeert zij bij Jaring Walta aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij Pavel Vernikov aan de Scuola di Musica in Fiesole. Ze won prijzen op concoursen als o.a. de Iordens Viooldagen, het Pr. Christina Concours en het Intern. Wettbewerb für Violine “Kloster Schöntal”. In 2008 was zij finaliste van het Dvarionas Concours in Litouwen. Masterclasses volgde Martine bij Vera Beths, Christiaan Bor, Moshe Hammer, Mark Lubotsky ,.Victor Pikaizen, e.a. Martine soleerde met o. a. het Nationaal Jeugd Strijkorkest, het Orkest van het Oosten, The Czêstochowa Philharmonic Orchestra en The Lithuanian National Symphony Orchestra. Kamermuziek is een belangrijke passie van Martine. Zij vormt al geruime tijd een duo met pianist Daniël van der Hoeven. Vanaf 2012 speelt Martine mee in het Gustav Mahler Jugendorchester. Martine bespeelt een viool van Matteo Gofriller uit 1700.
Alessandro Soccorsi
Alessandro Soccorsi is geboren in L' Aquila, Italië. Hij behaalde zijn diploma piano aan het `A. Casella' Conservatorium van L' Aquila in 2003. Vanaf 2004 tot 2007 studeerde hij onder leiding van de pianist Konstantin Bogino in Rome. Hij trad toe als accompanist tot de éénjarige cursus van de fluitist Andrea Oliva in Bracciano (Rome) van 2005 tot 2007. Verder volgde hij masterclasses o.l.v. Davide Formisano (2006), Rien de Reede (2007), Bruno Cavallo, Chiara Tonelli, Angelo Persichilli en William Bennett in Amsterdam (2009). Momenteel studeert Alessandro Soccorsi voor zijn “masters” waarvoor hij door pianist Naum Grubert , bij het Koninklijk Conservatorium van Den Haag wordt begeleid.
Informatie
Aanvang: 11.00 uur
Waar: Kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168
Entree: € 7,00 kinderen gratis
Inl. www.osg-kortenhoef.nl en www.vuconnected.nl |