ingezonden brief
Over Bomen
Hoe belangrijk bomen zijn blijkt wel uit de rol die zij spelen in onze cultuur, van de Boom van Goed en Kwaad in de bijbel tot de "Home Tree" en de "Tree of Souls" in de film Avatar. Dat komt natuurlijk omdat ze zo'n grote rol spelen in het milieu en in het menselijk gevoel van welbevinden.
Saenredam: Adam en Eva voor de boom van de kennis van goed en kwaad
Daarom wekt het verwondering hoe makkelijk en slordig de gemeente met haar bomen omgaat. Op de laatste vergadering van de Commissie Ruimte & Economie werd voorgesteld om het 'Bomenbeleid Wijdemeren 2011-2035' ter inzage te leggen. Gelukkig gebeurt dat nog even niet: de commissie vond terecht dat er te veel onvolkomenheden inzaten.
Ook werd er een concept-raadsvoorstel besproken om de maatregelen (voornamelijk snoeien en kappen) uit een eerder besproken rapport uit te voeren, voor 60.000 euro. Dat rapport was een vorige keer door de commissie in mootjes gehakt, zoals inspreker Hilbrand Korver in herinnering bracht. De reden? Bij dat rapport zat toen een lijst die vol fouten stond. Er stonden bomen in die "goed" beoordeeld waren, en dat had "slecht" moeten zijn, want het advies was "kappen", en omgekeerd. Een foutje, dus, van het bureau dat de inventarisatie uitgevoerd had. Hetzelfde bureau dat in 2008 - ten onrechte - adviseerde 24 beuken langs het Noordereinde te ’s-Graveland te vellen.
Deze keer had het College het zekere voor het onzekere genomen, en eenvoudigweg de lijst van te snoeien en te kappen bomen niet bijgevoegd. Kennelijk wilde men niet dat die vervelende commissieleden (of betrokken inwoners zoals Hilbrand Korver) weer op alle fouten gingen wijzen. Als je mensen informatie onthoudt, dan kun je namelijk iets lekker snel doordrukken… Heel kwalijk.
Geen tijd
Wat ik ook kwalijk vond - en in dit geval was de commissievoorzitter de schuldige - was dat de leden nauwelijks gelegenheid kregen hun zegje te doen. Sommige fracties mochten wat zeggen of wat vragen stellen, maar anderen moesten hun vragen maar schriftelijk indienen. Antwoord op de vragen die wèl gesteld mochten worden, kwam er niet: geen tijd voor. De ambtenaar die zich de hele avond beschikbaar gehouden had om die antwoorden te geven, kon dus onverrichterzake weer naar huis.
Kennelijk heeft men zich tot doel gesteld om 's avonds niet langer dan tot 11 uur te vergaderen. Best, maar als er dan geen antwoord op vragen komt, of als er zelfs geen tijd is om vragen te stellen over een dergelijk belangrijk onderwerp, dan doet men zijn werk niet goed.
Cor Koster
Nederhorst den Berg |