ingezonden bericht
Impressie B&M van Marcel Maasse
Vergaderingen van de Commissie Bestuur en Middelen bieden doorgaans weinig spektakel. Geen rijen insprekers of hoog oplopende emoties, laat staan demonstratieve zaalverlaters. En meestal is het voor tienen toch wel gedaan. Afgelopen donderdag sloot de voorzitter (Martin Vuyk, VVD) zelfs al om 21.10 uur de vergadering.
Vinger aan de pols
Op de (korte) agenda stond onder andere een kredietaanvraag voor 300.000 euro om door te gaan met het ontwikkelen van het programma Burger Centraal. Dit programma werd door de vorige Raad met unanieme instemming gestart. Het moet de digitale dienstverlening aan de burger aanzienlijk uitbreiden en verbeteren, zodat deze niet meer voor elk wissewasje op het gemeentehuis hoeft te verschijnen. Een goede zaak natuurlijk. Een flink aantal deelprojecten van Burger Centraal is overigens ook wettelijk verplicht.
Mijn eigen verzoek om als Raad uitgebreider te worden geïnformeerd over de voortang van het project, kon aanvankelijk niet op bijval van de andere fracties rekenen. Wellicht heb ik mij in de commissie te vaak sceptisch uitgelaten over de ict-ambities en prestaties van de overheid. (Er is overigens alle reden om sceptisch te zijn, zoals de DigiNotar-affaire wederom bewijst.)
Nadat ik in tweede instantie benadrukte, dat het niet het doel van Dorpsbelangen is om het programma Burger Centraal uit te kleden of de nek om te draaien, ontmoette ik gelukkig meer begrip. Wij willen simpelweg de vinger aan de pols houden en exacter geïnformeerd worden over de stand van zaken: hoeveel geld is er inmiddels uitgegeven, waaraan, wat is er bereikt en wat niet, wat gaan jullie doen met dat nieuwe krediet, etcetera.
Bijzonder geval
Een ander agendapunt was toegevoegd op initiatief van Felix Flameling (GroenLinks): een brief van minister Donner over het verlenen van ontheffing van het vereiste van ingezetenschap voor wethouders. Een wethouder moet in principe wonen in de gemeente waarin hij of zij het ambt uitoefent. De Raad mag ontheffing verlenen, maar dient goed te motiveren waarom het hier een 'bijzonder geval' betreft. En die ontheffing moet elk jaar opnieuw worden verleend.
Ook het college van Wijdemeren heeft met Gerard Abrahamse zo'n 'bijzonder geval' in de gelederen. Volgens Flameling hebben wij als Raad eerder dit jaar te gemakkelijk die ontheffing verlengd, we hadden dat beter moeten onderbouwen. René Voigt (Dorpsbelangen) bracht daar tegenin, dat de brief van Donner ook maar één visie is: 'een volgende minister heeft waarschijnlijk weer een andere visie.' Na een onderonsje tussen Voigt en Flameling over de ontstaansgeschiedenis van deze bepaling, bleek iedereen het uiteindelijk wel met Flameling eens: we moeten dit voortaan beter motiveren.
Verjaardag van mijn moeder
Co de Kloet (Dorpsbelangen) stelde in juni schriftelijke vragen over een bepaling in onze bestemmingsplannen dat op een privé-adres maximaal tweemaal per jaar een evenement mag plaatsvinden. Hij vindt die regel te algemeen en te verstrekkend. 'Het zou zeker niet mogen gelden voor een prachtige expositieruimte als het koetshuis van Oud-Loosdrechtse dijk 48-50. En zo zijn er in Wijdemeren vergelijkbare locaties aanwezig.'
Na de schriftelijke beantwoording van zijn vragen door het college stond er wat Co betrof nog één vraag open: waarom staat zo'n bepaling in het bestemmingsplan, wat is de relevantie ervan?' Wethouder Boermans was blij, dat het onderwerp in elk geval kort werd besproken in de commissie. 'Ik heb de verjaardag van m'n moeder moeten laten schieten om hier vanavond aanwezig te kunnen zijn.' Zijn reactie was kort en duidelijk: 'Het staat erin, omdat u als Raad dit zo heeft bepaald. Wij voeren slechts uit.'
Is de wethouder toch nog naar de verjaardag van z'n moeder gegaan? Had makkelijk gekund, nog voor half tien had hij moeder Boermans voor een stevige verjaardagsknuffel in de armen kunnen sluiten.
Marcel Maassen,
Raadslid DorpsBelangen |