WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vragen DB over Iraanse Hack
Wijdemeren, ma 5 september 2011

Marcel Maassen (DB) stelde vragen aan het college over de Iraanse hack bij certificatenleverancier DigiNotar, die zijn mond hield over de inbreuk.

ingezonden bericht

Vrijdagnacht maakte minister Donner in een persconferentie bekend, dat het bedrijf DigiNotar uit Beverwijk is getroffen door een zeer omvangrijke hack vanuit Iran.


Een schermafdruk van het Wijdemeerse Zorgloket.
Omgeleid naar Teheran en besmet...?

DigiNotar beheert de beveiligingscertificaten van honderden Nederlandse overheidswebsites. Het bedrijf hield het nieuws wekenlang onder de pet en deed zelfs geen aangifte van de kraak.    
De hackers hebben onder andere wekenlang Gmail-accounts afgetapt. Ook het certificaat voor Windows Update blijkt te zijn vervalst, waardoor in theorie kwaadaardige aangepaste versies van het besturingssysteem konden worden geïnstalleerd op de computers van nietsvermoedende internetgebruikers.
Ook Gemeente Wijdemeren maakt voor haar e-loket gebruik van de diensten van DigiNotar. Wie nu bijvoorbeeld het zorgloket van de gemeente tracht te bereiken, ontvangt de melding zoals in de bijgevoegde screenshot.
Logius, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, roept gemeenten en andere overheidsorganisaties op te inventariseren hoe afhankelijk zij zijn van certificaten van DigiNotar en wat de gevolgen zijn nu DigiNotar niet meer kan worden vertrouwd.

DorpsBelangen wil graag antwoord op de volgende vragen:

  1. In hoeverre is de Gemeente Wijdemeren getroffen door de hack van DigiNotar?
  2. Kunt u uitsluiten, dat computers van burgers die via het e-loket contact hebben gehad met de gemeente besmet zijn geraakt?
  3. Aan welk gevaar hebben burgers bloot gestaan?
  4. Welke maatregelen neemt de Gemeente op dit moment om de veiligheid te waarborgen?
  5. Op de website van de gemeente zien wij nog geen melding van het feit, dat burgers mogelijk een risico lopen of hebben gelopen. Bent u van plan om zo spoedig uitleg te verschaffen aan burgers over wat er al dan niet is voorgevallen?

Namens de fractie DorpsBelangen te Wijdemeren,

Marcel Maassen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
Ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zeer wisselend
16 gr.
windkr. 4