WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Begroting 2012
Wijdemeren, za 15 oktober 2011

Op 8 november behandelt de gemeenteraad de begroting 2012 die door het college van B&W is samengesteld. Wethouder Gert Zagt (DB) is voorzichtig optimistisch.

persbericht

Wijdemeren: gezonde begroting 2012 en beperkte lastenstijging

Burgemeester en wethouders van Wijdemeren presenteren een gezonde en sluitende begroting 2012. De portefeuillehouder financiën, wethouder Gert Zagt: ‘Het vorig jaar door ons ingezette traject van forse besparingen werpt zijn vruchten af.’

‘Perspectief voor Wijdemeren’

‘Zoals iedereen weet was het einde van een (financieel) zelfstandig Wijdemeren in zicht. De komende jaren zullen de effecten van het ingezette meerjaren ombuigingsprogramma voelbaar zijn. Toch zie ik op een breed gebied ook weer perspectief voor Wijdemeren. Er ontstaat zelfs beperkte ruimte om te investeren. Dat kunnen we goed gebruiken in deze tijd van economische crisis. Dat dit door ondernemend Wijdemeren met gejuich ontvangen wordt, heb ik wel ervaren uit alle reacties op de conceptvisie ‘De Kern van Wijdemeren’. Toch blijf ik in algemene zin voorzichtig  gelet op alle rijksbezuinigingen en de taken die de gemeenten erbij krijgen. Ook in de toekomst zal van iedere uitgave nut en noodzaak vast moeten staan’, aldus wethouder Zagt.

Beperkte lastenstijging

Ondanks de slechte economische situatie heeft het college de lastenstijging voor de burger zoveel mogelijk weten te beperken. De in 2009 door de raad vastgestelde verhoging van de OZB per 2012 van 8 procent is beperkt tot 4 procent (inclusief inflatiecorrectie van 2 procent). Daarnaast zal de afvalstoffenheffing 2012 voor een gezin bijna 30 euro lager zijn dan in 2011. De hoge opbrengsten van gescheiden afval komen daarmee rechtstreeks aan de betalers van de heffing ten goede.

Investeren in recreatie en toerisme

Bij het vaststellen van de jaarrekening 2010 werd al besloten om een bedrag van 100.000 euro te storten in een reserve voor de bevordering van recreatie en toerisme in Wijdemeren. Het college wil de kwaliteit van de kernen optimaliseren en van recreatie en toerisme een echt speerpunt maken. Hiervoor zijn structureel middelen nodig. Het college stelt voor om in 2012 voor dit doel een bedrag van 50.000 euro te reserveren. Daarna zal met ingang van 2013 jaarlijks tien procent van de geraamde forensen- en toeristenbelastingen aan de reserve toegevoegd worden.

Kleinere ambtelijke organisatie

Onderdeel van het ombuigingsprogramma is verkleining van de ambtelijke organisatie. Dit onderdeel ligt op schema en krijgt in 2012 krijgt verder vorm. Naar verwachting is in 2014 structureel een bedrag van ruim een miljoen euro bespaard. Daarnaast realiseert het college besparingen door vacatures met vertraging in te vullen.

Sluitend en gezond

De begroting is sluitend, ook in de toekomst. Desondanks is het college van mening dat een behoedzame koers gevolgd moet worden. Landelijk staan er namelijk nog enkele forse operaties voor de deur. Hierbij moet gedacht worden aan de invoering van de Wet Werken naar Vermogen, de decentralisatie van de Awbz en Jeugdzorg, de herstructurering van de Sociale Werkvoorziening en een mogelijk nadelige nieuwe verdeelsystematiek van de Algemene Uitkering. Daarnaast zijn er ook lokaal risico’s met betrekking tot enkele grote bouwprojecten.

Behandeling begroting

Op 7 oktober is de begroting aan de raadsleden aangeboden. De begroting wordt op 3 november besproken in de Commissie Bestuur en Middelen. De gemeenteraad vergadert op 8 november over de begroting.

De programmabegroting kan gedownload worden van de gemeentelijke website. (pdf)

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zonnig
15 gr.
windkr. 2