WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Voorstellen moeten Beter
Wijdemeren, za 15 oktober 2011

De Wijdemeerse Rekenkamercommissie vindt dat de voorstellen van B en W aan de raad sterk verbeterd kunnen en moeten worden t.a.v. leesbaarheid.

persbericht

Raadsvoorstellen ook voor niet-raadsleden begrijpelijk en leesbaar

De rekenkamercommissie constateert in haar vandaag verschenen rapport "Kwaliteit van de raadsvoorstellen" (pdf) dat de overzichtelijkheid, de leesbaarheid en de volledigheid op een aantal punten sterk voor verbetering vatbaar is. Aanbevelingen ter verbetering daarvoor door de rekenkamercommissie zijn mede gebaseerd op verbeter-voorstellen van geïnterviewde raadsleden.

Een van de taken van de raad is het stellen van kaders. Veelal geschiedt dit via een voorstel van het college van burgemeester en wethouders op basis van een concept - raadsbesluit. De kaderstelling kan weinig of geen praktische betekenis hebben als een raadsvoorstel van een matige kwaliteit is. Voorbeelden daarvan zijn als de beslispunten onvolledig worden geformuleerd, een goede onderbouwing van de voorstellen ontbreekt of als de verkeerde juridische basis is gebruikt. Hetzelfde geldt als begrijpelijkheid en duidelijkheid onvoldoende zijn en als een zeer ruim kader wordt gehanteerd waarbinnen het beleid uitgevoerd moet worden.
Met andere woorden: raadsvoorstellen moeten zodanig opgesteld zijn dat raadsleden er binnen een beperkte hoeveelheid tijd een afgewogen besluit over kunnen nemen.

Het onderzoek heeft aan de hand van criteria beoordeeld of raadsvoorstellen overzichtelijk, leesbaar en volledig zijn. Daarnaast is nagegaan hoe raadsleden de kwaliteit van raadsvoorstellen beoordelen.
Uit het feit dat de raadsvoorstellen het laagst scoren voor alternatieven, effecten/gevolgen en noemen van wetsbepalingen is de conclusie getrokken dat de raadsvoorstellen op deze punten sterk voor verbetering vatbaar zijn.
Raadsleden vinden de kwaliteit van raadsvoorstellen wisselend. Nieuwe raadsleden hebben moeite om snel tot inzicht te komen in het onderwerp.
Mede gebaseerd op concrete verbetervoorstellen van raadsleden doet de rekenkamercommissie een vijftal aanbevelingen. Deze aanbevelingen hebben betrekking op de inhoud en procedures van raadsvoorstellen.

De laatste aanbeveling van de rekenkamercommissie heeft betrekking op de inhoud en luidt:
“Realiseer een upgrading van raadsvoorstellen, waardoor ze ook voor niet-raadsleden begrijpelijk en leesbaar worden. Dat is niet alleen uit democratisch oogpunt wenselijk, maar tevens doelmatiger omdat het de opstelling van persberichten eenvoudiger maakt.”

Burgemeester en wethouders zeggen in hun reactie hierop dat waar zij de leesbaarheid van hun voorstellen voor niet-raadsleden kunnen verbeteren, zij dit zeker zullen doen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zonnig
15 gr.
windkr. 2