WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Accommodatiebeleid
Wijdemeren, za 26 november 2011

Donderdagavond besloot de gemeenteraad over het accommodatiebeleid. Dat moet de huren voor alle verenigingen harmoniseren.


Op de publieke tribune zaten een aantal direct belanghebbenden.

Complex dossier

Al vanaf de herindeling wordt gesleuteld aan de hoeveelheid geld die de gemeente uitgeeft (subsidies en diensten) en ontvangt (huren) van de Wijdemeerse vereingingen en andere gebruikers van gemeentelijke eigendommen. Een zeer complexe operatie, omdat in de drie oude gemeenten totaal verschillende regimes heersten inzake subsidies en huren. En dat dan weer in combinatie met de hoogte van de OZB tarieven waaruit de subsidies betaald werden, die ook sterk verschilden in de drie oude gemeenten. Om het nog wat ingewikkelder te maken werden door de gemeente voor sommige verenigingen subsidies in natura (bijv. onderhoud) gegeven.

De gebruikers van de gemeentelijke voorzieningen hadden hun huishoudboekje opgesteld, rekening houdend met het geld dat de gemeente gaf en ontving. Na de herindeling begon dat al snel te schuren omdat Wijdemeren maar één OZB tarief kent. Een commissie, onder leiding van Jan van den Broeck, boog zich achter gesloten deuren over de gewenste harmonisatie. Die commissie deed voorstellen inzake de subsidies. De huren van de gebouwen werd nog buiten schot gelaten.

Alleen CDA tegen

Onder het vorige college werden de eerste aanzetten tot de verdere harmonisatie gemaakt om te komen tot de accommodatienota waarover donderdagavond besloten werd. Met name het CDA was zeer beducht voor de gevolgen van het accommodatiebeleid voor verenigingen. Indertijd is bij een eerdere behandeling van de harmoniseringsoperatie een amendement aangenomen waarin werd gesteld dat geen enkele vereniging het loodje mocht leggen als gevolg van het accommodatiebeleid. Dat uitgangspunt werd enkele malen aan wethouder Gert Zagt voorgehouden met daaraan gekoppeld het verzoek om die toezegging nogmaal te doen. De wethouder deed dat niet. Hij voerde aan dat nooit haarscherp is vast te stellen of een vereniging stopt vanwege de lasten of bijvoorbeeld doordat een activiteit steeds minder leden aantrekt. Hij zegde wel toe om daar waar enigszins mogelijk de hardheidsclausule toe te passen als daar echt aanleiding toe bestaat.

Na enig heen en weer gepraat schaarden bijna alle partijen zich achter de wethouder en werd het accommodatiebeleid aangenomen. Alleen het CDA stemde tegen. D66 was afwezig.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
bewolkt
10 gr.
windkr. 3