Olifantenpaadjes. Overal kom je ze tegen. Van die paadjes die gewoon ontstaan om een bocht af te snijden of om sneller ergens te komen.
Olifantenpaadjes zijn overal te vinden, maar niemand let er op. Toch is het een grappig verschijnsel. Het zijn van die voet- of fietspaadjes die door een plantsoen of een bosje lopen. Paadjes die officiëel niet bestaan, maar door iedereen worden gebruikt en daardoor ontstaan en blijven bestaan. Ook op de weg bestaan die olifantspaadjes, maar die zie je normaal niet, behalve als het gesneeuwd heeft. Dan blijkt plotseling dat bochten door het verkeer worden afgesneden en andere delen van de weg onbereden, besneeuwd blijven liggen.
Olifantenpaadjes: Onuitroeibaar
Laten we samen eens wat van die olifantenpaadjes opzoeken. Ik laat er vast twee zien. Eentje ligt tussen de Eslaan en het parkeerterrein aan de Zuidsingel in Kortenhoef. Jaren en jaren steken fietsers daar al een punt van het plantsoen af. Ze winnen daar ongeveer twee meter fietsen mee. Niet indrukwekkend dus, maar toch doet iedereen er aan mee.
Vroeger lag er tussen de beide plekken een trottoir. In dat trottoir stonden toen betonnen paaltjes om te voorkomen dat auto's ook over de stoep zouden rijden. Kennelijk was dat olifantenpaadje een doorn in het oog van de plantsoenendienst. Dus werd er een keurig fietspaadje over dat trottoir aangelegd in de hoop de fietsers te verleiden tot het gebruik van het nagelnieuwe fietspaadje van tien meter lang. Voor de veiligheid werd één van de betonnen paaltjes verwijderd.
Voor het nieuwe fietspaadje.
Boven in het midden het olifantenpaadje.
Op de achtergrond de Eslaan. |
Het fietspad van 10 meter. Links komt een fietser uit het olifantenpaadje.
Nu, zonder het paaltje, ruim baan voor auto's. |
Het olifantenpaadje gezien vanaf de Eslaan richting Zuidsingel. Links zijn nog twee resterende betonnen paaltjes. |
Het gevolg? Bijna alle fietsers blijven de punt van het plantsoen afsteken. Nieuw is dat auto's nu wel over die stoep kunnen rijden omdat dat paaltje weg is. En dat doen ze ook. Van de regen in de drup dus. Olifantenpaadjes zijn onuitroeibaar.
Kremerpaadje
Aan de Reigerlaan in Nederhorst den Berg ligt de Mr. Kremerschool. De Reigerlaan loopt dood op een parkeerterrein. Achter dat parkeerterrein ligt een onduidelijk strookje beplanting en bomen met daarachter de Randweg. Aan de andere kant van die Randweg liggen ook huizen en daar wonen ook leerlingen.
Van de Mr. Kremerschool / Reigerlaan naar de Randweg. |
Het olifantenpaadje komt direct uit op de Randweg. |
De uitgelezen plek voor een olifantenpaadje dus om van school naar huis en terug te komen, en echt een flink stuk af te snijden. Dus ligt dat paadje daar. Wel een beetje gevaarlijk omdat je direct op de Randweg terecht komt die door een bocht nogal onoverzichtelijk is.
Oproep
U kent ongetwijfeld in uw buurt ook een olifantenpaadje. Het zou aardig zijn als u er één of twee foto's van maakt, desnoods met uw telefoon. En maak er een stukje tekst bij waarin staat waar het olifantenpaadje loopt, van waar tot waar en in welke van de Wijdemeerse kernen. Wordt het paadje door de gemeente gedoogd, of worden er pogingen ondernomen om de levensvatbaarheid van het paadje te beëindigen. Zo eindigen wij samen misschien ooit met een kaart van Wijdemeren met alle olifantenpaadjes. |