persbericht
Nescio-lezing / koffieconcert op 15 mei 2011
OSG Oude Kerkje a/d Dijk in Kortenhoef.
Lezing: Mw. Ellen Geerlings:
“Over Filosofische verwondering”
Ellen Geerlings zal in haar voordracht “Over Filosofische verwondering” ingaan op de aard van de verwondering als bron van de filosofie. De filosofie streeft weliswaar naar kennis en inzicht. Zij is immers wijs-begeerte.
Toch staan filosofie en kennis geregeld op gespannen voet. Kennis kan aanleiding zijn tot verwondering , maar verwijdert zich ook van de verwondering. Alleen wat begint bij de verwondering en daar weer bij terugkeert is filosofie. De verwondering van de filosofie geldt in het bijzonder dat, wat doorgaans vanzelfsprekend is. Elke tijd kent zijn eigen vanzelfsprekendheden. Voor onze tijd zijn dat onder meer het gezag van de wetenschap en het morele overwicht van de democratische staatsvorm. Bij beide thema's zullen enkele kritische kanttekeningen worden geplaatst.
Ellen Geerlings studeerde wijsbegeerte aan de universiteit van Amsterdam. Na haar afstuderen (cum laude) werkte zij circa vijf jaar als onderzoeker aan de universiteit van Leiden. Vervolgens werd zij docent filosofie aan diverse scholen voor voortgezet onderwijs in Hoorn en Alkmaar. In 2007 verscheen haar filosofiemethode Het oog in de storm bij uitgeverij Boom. Momenteel werkt zij aan een methode voor het Hoger Beroepsonderwijs .
Het concert rond de lezing zal worden verzorgd door Martine van Stigt Thans, viool en Daniël van der Hoeven , vleugel.
Zij spelen werken van Reger, Bach, Paganini, Mozart en Beethoven.
Daniël van der Hoeven (Amerongen, 1985) begon reeds op zevenjarige leeftijd met pianolessen . Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in juni 2010 met onderscheiding afstudeerde. In april 2010 won Daniël de Yuri Egorov Gold Medal bij het 4e YPF Nationaal Pianoconcours 2010 in het Muziekgebouw aan 't IJ. Prijzen bij het Prinses Christina Concours leidden tot een optreden in Carnegie Hall in New York . Zowel in binnen- als buitenland treedt Daniël veelvuldig op en soleert met diverse orkesten. Verder is Daniël van der Hoeven actief in de kamermuziek en geeft hij vele concerten in duo's met viool. Zo vormt hij al geruime tijd een duo met violiste Martine van Stigt Thans
Martine van Stigt Thans (1989) kreeg haar eerste vioollessen op zevenjarige leeftijd . Vanaf 2007 studeert zij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jaring Walta. Ze won prijzen op diverse concoursen als het Prinses Christina Concours en het Wieniawski Concours. In 2008 was zij finaliste van het Dvarionas Concours in Litouwen. Masterclasses volgde Martine o.a. bij Vera Beths, en Christiaan Bor. Vanaf haar elfde geeft Martine regelmatig concerten in binnen- en buitenland zowel als soliste als in kamermuziekverband. Zo soleerde zij met het Nationaal Jeugd Strijkorkest, The Czêstochowa Philharmonic Orchestra en The Lithuanian National Symphony Orchestra. Kamermuziek is een belangrijke passie voor Martine. Met pianisten als Daniël Wayenberg, Kana Yamaguchi, en Sergei Smirnov gaf zij reeds vele succesvolle recitals. Sinds 2007 vormt ze een duo met pianist Daniël van der Hoeven.
Aanvang: 11.00 uur
Waar: Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Entree: € 6,00 zie ook: www.osg-kortenhoef.nl |