persbericht
Samen aan de slag actief op Hilversum alive
Polsbandjes, ID-swipers, nVWA controles en voorlichtingsacties om riskant alcoholgebruik op Hilversum Alive te voorkomen.
Dat Hilversum Alive komend weekend een geweldig muzikaal evenement wordt, staat gezien de programmering buiten kijf. Om te zorgen dat het ook een voor iedereen gezellig en veilig evenement is, treden gemeente Hilversum, organisator, de politie, GGD en nVWA gezamenlijk op. Naast de reguliere veiligheidsmaatregelen, worden er dit jaar extra activiteiten ingezet om te voorkomen dat kinderen onder de 16 alcohol drinken en om te voorkomen dat er overmatig alcohol gedronken wordt.
Zelf meegenomen drank, wordt niet getolereerd. De oganisator neemt zelf meegenomen drank in beslag bij de ingang van het evenemententerrein. Alcohol wordt alleen verkocht aan volwassenen en jongeren van 16 jaar en ouder die in het bezit zijn van een polsbandje. Op diverse plekken kunnen jongeren na legitimatie waaruit blijkt dat ze 16 jaar of ouder zijn een polsbandje krijgen.
Tbv snelle leeftijds-identificatie wordt dit jaar voor het eerst met ID-swipers van ‘Nuchter’ gewerkt. Op de Nijmeegse 4-daagse zijn deze al met succes ingezet. De ID-swiper geeft binnen 1 sec aan met een groen of rood lichtje, of de jongere 16 jaar of ouder is en wel of geen alcohol mag kopen. Is het licht groen, dan is de jongere 16 jaar of ouder en krijgt hij/zij een polsbandje, waarmee hij alcohol mag kopen.
Naast deze activiteiten van de organisatie zal de nVWA zichtbaar controleren op het verstrekken van alcohol aan kinderen onder de 16. Gebleken is dat hier een preventieve werking vanuit gaat. Ook zullen er vanuit de GGD en gemeente voorlichtingsactiviteiten plaats vinden met de motto’s ‘geen alcohol onder de 16’en ‘meer lol met selfcontrol’.
Bovenstaande activiteiten vinden plaats in het kader het project Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik jeugd in de Gooi en Vechtstreek. Het project Samen aan de slag, heeft als doel het riskante alcoholgebruik van jongeren in Gooi en Vechtstreek aan te pakken. De insteek is een integrale aanpak. Naast voorlichting omvat het regelgeving en handhaving. Activiteiten zijn niet alleen gericht op jongeren, maar ook op ouders, scholen en verstrekkers( zoals, horeca, supermarkt, sportkantine). In het project werken gemeenten, GGD, politie, nVWA, Jellinek, GGZcentraal en Trimbos samen.
Nederlandse jongeren drinken te veel, te vaak en te jong alcohol. Onderzoek toont aan dat overmatige alcoholconsumptie blijvende schade toebrengt aan de hersenen. |