In ons bericht van gisteren, n.a.v. een stuk in de de krant, schreven wij dat de dikke PvdA-mist in Wijdemeren bleef hangen. Ben Steenvoorden licht toe.
Oorverdovend stil
Ben Steenvoorden liet de WWK weten dat hij op straat veel wordt aangesproken met vragen over de stand van zaken in de PvdA, omdat het uit de verschillende partijbesturen "oorverdovend stil" blijft. Hij zond ons twee brieven. Een brief van het landelijke partijbestuur aan de Bende van Ben, het lokale partijbestuur (onder wie Kees Bosdijk en Lia Moote) en fractievoorzitter Jan Hermans. In die brief schrijft het bestuur dat men bevreesd is voor een scheuring van de afdeling Wijdemeren als men de zetel van Ben zou opeisen. Om de boel bij elkaar te houden stelt het partijbestuur een aantal dingen voor. Wij citeren:
Begin citaat brief landelijk partijbestuur
De bestuurscommissie heeft een ‘eindplaatje’ geschetst dat het partijbestuur graag als uitgangspunt voor verder handelen wil nemen:
- het afdelingsbestuur is bereid de terugroepingsprocedure 1) in te trekken;
- Jan Hermans is bereid het fractievoorzitterschap neer te leggen en blijft aan als raadslid;
- Ben Steenvoorden is bereid het fractievoorzitterschap op zich te nemen;
- Theo Andriessen is bereid om zich terug te trekken als fractieassistent;
- Maria van Schaik is bereid zijn plaats als fractieassistent in te nemen;
- Ties Hagen is bereid de fractie te gaan coachen;
- op korte termijn worden er bestuursverkiezingen gehouden;
- in het voorjaar van 2012 vindt een evaluatie plaats;
- de leden van de bestuurscommissie zijn bereid deze evaluatie te begeleiden.
Einde citaat
1) terugroepingsprocedure = de procedure waarbij een raadslid zijn raadszetel overdraagt aan de partij, ofwel zijn zetel afstaat.
Het landelijke partijbestuur eindigt de brief met de vaststelling dat de eerdere aanbeveling van de commissie van goede diensten, die vond dat Jan Hermans moest terugtreden, niet wordt overgenomen, maar dat het bovenstaande advies van de "informateurs Peter Rombouts en Jan van Bergen wel wordt overgenomen en niet voor wijzigingen vatbaar is.
Het antwoord van Ben c.s.
In hun antwoord (de tweede brief) stellen de dissidenten (de Bende van Ben) dat het partijbestuur in hun brief wel de toezeggingen van hen heeft overgenomen, maar de voorwaarden, die door Ben Steenvoorden c.s. aan die toezeggingen waren gekoppeld niet meer vermeldt. Wij citeren uit het antwoord van Ben Steenvoorden c.s. aan het partijbestuur c.s.:
Begin citaat brief Ben Steenvoorden c.s.
- Ben Steenvoorden is inderdaad bereid het fractievoorzitterschap op zich te nemen. Echter niet met Jan Hermans als raadslid behoudens een eventuele (korte en duidelijk afgesproken) afrondingsgsperiode. Het betekent dus uitdrukkelijk niet dat wanneer Jan Hermans raadslid wordt Ben Steenvoorden dan fractievoorzitter is.
- Theo Andriessen is inderdaad bereid om zich terug te trekken. Maar alleen als dat door Mario Wouters, Michael Kulkens en Ben Steenvoorden wordt gevraagd. Tijdens de gesprekken is door ons duidelijk gezegd dat Theo Andriessen géén onderhandelingsonderwerp is. Het is of alle vier of niets. Theo Andriessen trekt zich dus niet terug.
- Een evaluatie in 2012 is voor ons niet aan de orde. Heel duidelijk zijn we tijdens de gesprekken geweest in de constatering dat er, zowel tussen de vier ‘dissidenten’ en Jan Hermans als tussen de vier en het bestuur, een onwerkbare situatie is ontstaan. De oorzaken van die situatie gaan we nu niet herhalen. Daarover zijn we eerder al duidelijk genoeg geweest. Dat gegeven zal ons inziens niet veranderen door bovengenoemd eindplaatje. Daar is dus geen evaluatie in 2012 voor nodig. Juist nu moeten we besluiten durven nemen.
We kunnen daarom niet anders concluderen dan dat het advies uit halve waarheden lijkt te zijn opgebouwd. Uit onze verhalen (maar wellicht ook uit de verhalen van de andere gesprekspartners) zijn slechts die gedeelten gebruikt die passen in een oplossing die de meest ideale is voor de partij. Streven naar een ideale oplossing voor de partij mag, maar realistisch is het in dit geval niet.
Wij kunnen op basis van bovenstaande niet instemmen met het rapport van de bestuurscommissie.
Einde citaat
Pat-stelling
Uit de briefwisseling is op te maken dat de pat-stelling tussen beide kampen voortduurt. Het wachten is op degene of degenen die een besluit neemt. Het afdelingsbestuur kan, gesteund door het partijbestuur de terugroepingsprocedure in gang zetten. Dat lijkt ons een geheid recept voor de scheuring in de fractie en de afdeling.
Ben Steenvoorden kan het voorbeeld volgen van illustere voorgangers als Hilbrand Korver (HKA) en Ruud Buis (BAW) en een eigen fractie beginnen (De BvB, Bende van Ben). Politiek gezien is daarmee de PvdA in dat geval gemarginaliseerd tot 1 zetel, evenals de BvB. (En GL, en D66..) In een raad waar DB 9 van de 19 zetels heeft is dat een zinloze excercitie. Goed voor de ego's, maar volstrekt zinloos voor de politieke verhoudingen.
De status van WWK-dossier is nog niet bereikt, maar nadert zo wel.
Wordt vervolgd.
Lees ook:
06032011 Twee PvdA's?
15032011 PvdA wil Zetel terug
17032011 Reuring D66 en PvdA
17032011 Steenvoorden: Puntjes op de i
04052011 Steenvoorden moet Blijven
18052011 PvdA: Bestuur vs. Ben 1 - 1
18052011 Poll over de PvdA
21052011 Bende van Ben: Wachten...
09062011 PvdA talmt en talmt en ...
|