Het plafond van woonarken mag hoger worden, omdat mensen gemiddeld langer worden. Dat besloot het college vandaag.
Op 2 december 2009 werd in de commissievergadering gesproken over de hoogte van woonarken. Toen was de coalitie van CDA, PvdA, VVD en GL van mening dat de hoogte zo moest blijven als hij was. In de WWK stond toen:
Bij de woonschepenverordening is iets raars aan de hand. Voor gewone huizen geldt het bouwbesluit. Daarin staat o.a. hoe hoog plafonds moeten zijn. Voor woonschepen bestaat niet zoiets als het bouwbesluit. In de woonschepenverordening die de gemeente aan het voorbereiden is staat wel een maximale inhoud van een woonschip. Jaap van Waveren (DBL) wees erop dat die regel tot merkwaardige gevolgen leidt. Iedereen weet dat inhoud lengte x breedte x hoogte is.
Een lang persoon heeft dus pech. Hij zal een hoog plafond willen om niet steeds zijn hoofd te stoten. Maar..., omdat de inhoud vastligt zal hij dus moeten inleveren op de lengte en/of de breedte van zijn woonschip. Een dwerg daarentegen.... René Voigt (DBW) sprak zelfs van discriminatie van lange mensen. De coalitiepartijen vonden het een prima regel. Een huis mag volgens het bestemingsplan ook maar een maximale inhoud hebben, zo betoogde Michiel van Balen (VVD).
Vandaag besloot het nieuwe college dat het plafond hoger mag worden. Omdat nog steeds de inhoud bepalend is, zal de maximale lengte en breedte van een woonark in verhouding worden aangepast. |