ingezonden bericht
Archeologisch onderzoek Trompenburg
Op 10 en 11 februari jl. heeft er in Wijdemeren een interessant archeologisch onderzoek plaatsgevonden.
In opdracht van de Rijksgebouwendienst is hier door het onderzoeksbureau ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort, een grondradaronderzoek uitgevoerd op het Landgoed Trompenburg te ‘s Graveland (Zuidereinde 43). De grondradar is een soort sonar die structuren in de ondergrond in beeld kan brengen zonder dat hiervoor hoeft te worden gegraven.
Het onderzoek richt zich op de vraag wat er nog intact is van het vermoedelijke, oorspronkelijke tuincomplex van de buitenplaats 'De Trompenburgh'. Deze buitenplaats werd in opdracht van admiraal Cornelis Tromp in de periode 1675-1684 opnieuw opgebouwd, nadat de Fransen zijn vorige buitenhuis op deze plek, de Hooge Dreuvik, in het rampjaar 1672/1673 hadden verwoest. Onlangs werd in het buitenland een prachtige ontdekking gedaan; een aquarel met daarop een geometrisch ingerichte tuin met diverse bebouwingen. Door het onderzoek worden de archeologische waarden in beeld gebracht, die zonder tijdige signalering verloren zouden kunnen gaan. Tegelijk kan kennis uit het archeologisch onderzoek als inspiratiebron dienen bij de toekomstige uitwerking en realisatie van het ontwerp voor herstel/renovatie.
De Rijksgebouwendienst werkt bij dit onderzoek samen met onder meer de gemeente Wijdemeren en met vrijwilligers van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, afdeling Naerdincklant – Archeologie Gooi- en Vechtstreek. Ook andere onderzoeken vinden te Trompenburg plaats, zoals ecologisch onderzoek.
In het voorjaar wil de Rijksgebouwendienst informatie bijeenkomsten houden om te vertellen over de bevindingen uit de verschillende onderzoeken, de toekomstvisie en het voorlopig ontwerp van het herstelplan. |