WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vrede van Loosdrecht (2011)
Loosdrecht, do 3 februari 2011

Jarenlang hebben Wijdemeren, de provincie en AGV ruzie gemaakt over het al dan niet verdiepen van de Loosdrechtse Plassen. Vanmorgen werd de vrede getekend.

Afspraken met Loosdrecht

Het WWK dossier over het verdiepingenplan begint op 28 januari 2004. Op dat moment was er echter al een voorgeschiedenis die begon in de voormalige gemeente Loosdrecht. Samen met het Hoogheemraadschap AGV en de gemeente Loosdrecht was een plan ontwikkeld om de plassen helder te krijgen en te ontdoen van baggerslib. Dat zou gebeuren door uit diepe putten zand te zuigen waarna het slib in de putten zou wegzakken. Bijkomend voordeel was dat het zand verkocht kon worden, waarmee het project, het z.g. verdiepingenplan, zichzelf betaalde.

Verzet van DBL

Na de herindeling kwam Dorpsbelangen Loosdrecht (bijna 50% van de stemmen in Loosdrecht) in het college. Die partij gaf de aanzet tot het hevige verzet tegen het verdiepingenplan. Het plan zou de eilanden bedreigen, het toerisme zou er voor jaren door gehinderd worden, de golfslag op de plas zou gevaarlijk toenemen. Wijdemeren verzette zich met hand en tand tegen het plan, terwijl AGV en de provincie (inmiddels Noord-Holland na de herindeling) gewoon doorgingen met de voobereidingen. Het leidde zelfs tot een aanwijzing vanuit Haarlem, waarbij Wijdemeren buitenspel werd gezet door GS. Uiteindelijk was het minister Jacqueline Cramer die op 4 november 2008 een streep door het verdiepingenplan zette. Het initiatief werd toen bij Wijdemeren gelegd.

Kleinschalige projecten

De gemeente heeft een adviesbureau alternatieven laten uitwerken om van het slib af te komen. Dat gaat gebeuren met kleinschalige projecten die de plassen niet verstoren en weining of geen hinder opleveren voor het toerisme. Men begint op de Eerste Plas met het legen van oude zandwinningsputten om ruimte te maken voor slib. Ook kan er slib worden afgevoerd naar de Stille Plas. De golfslag, die ook aanleiding geeft tot slibvorming, zal worden verminderd door de golven op slimme plekken te breken. En de hoeveelheid voedingstoffen in het water, zoals fosfaten, wordt verlaagd.

Vrede van Loosdrecht


Wethouder Jaap van Waveren.
His finest hour.

Het moet vandaag het klapstuk van het werk aan dit project worden voor wethouder Jaap van Waveren (DB(L)). Hij legt samen met de bestuurders van AGV en de provincie de laatste hand aan een overeenkomst waarmee de "Vrede van Loosdrecht (2011)" getekend wordt.

Dossier Verdiepingenplan

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
5 gr.
windkr. 3