persbericht
18e NK Palingroken: traditie en vernieuwing
Zaterdag 3 september 2011 vindt voor de achttiende maal het Nederlands Kampioenschap Palingroken in het schilderachtige plassendorp Kortenhoef (nabij Hilversum) plaats.
De veelbesproken daling van de wilde palingstand baart ook organisator Stichting Vechtplassen Palingrook Commissie (VPC) zorgen. Daarom ondersteunt VPC het Duurzaam Paling Fonds. Bovendien wordt op de wedstrijdpaling een humane dodingmethode toegepast.
Afgelopen jaar was het NK Palingroken de eerste gebruiker van een baanbrekend apparaat, ontwikkeld door onderzoekers van Universiteit Wageningen. Hiermee wordt de wedstrijdpaling pijnloos door middel van een elektrische stroomstoot snel en effectief gedood. In het voorjaar van 2011 nam de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren aan, waarmee deze nieuwe slachtmethode verplicht wordt gesteld. De VPC ziet hierin een bevestiging van haar rol als voortrekker in het beperken van onnodig dierenleed.
Evenals voorgaande jaren zal voor de wedstrijd gekweekte paling gebruikt worden, dit in verband met de teruglopende wilde palingstand. De kweek van paling is op zich milieuvriendelijk, maar niet ideaal. Door het voortplantingsproces van de paling staat aan de basis noodzakelijkerwijs nog altijd gevangen glasaal. Mede daarom onderschrijft en steunt de VPC van harte initiatieven om de palingstand in Nederland duurzaam weer op peil te brengen.
In onze eigen regio zijn wij verheugd met het besluit van de provincie Noord-Holland om de Vechtsluizen bij Muiden open te zetten voor migrerende paling. Op landelijk niveau roept de VPC de Rijksoverheid op zich te houden aan internationale afspraken en het kierbesluit voor de Haringvlietsluizen, dat de Nederlandse wilde palingstand onbetwist zal bevorderen, onverkort uit te voeren.
De organisatie verwelkomt ieder jaar ruim honderd deelnemers. Zij komen uit alle windstreken van Nederland, want dit kampioenschap betekent echt iets voor een grote groep amateurs en professionals in de kunst van het palingroken. Veel rokers arriveren al in de vroege morgen om de rookinstallatie en het verkoopstalletje in te richten. Het kampioenschap wordt mogelijk gemaakt door de inzet van tientallen vrijwilligers en de steun van vele landelijke en lokale sponsoren.
Naast paling voor de wedstrijd wordt ook andere vis gerookt ter demonstratie en verkoop aan de duizenden bezoekers (vorig jaar ruim 15.000) van dit unieke evenement. Alle aangevoerde vis wordt door kundige keurmeesters streng gecontroleerd bij toegang tot het parcours. Niet alle door de deelnemers gerookte wedstrijdpaling wordt gebruikt door de jury. Deze extra paling wordt verkocht ten bate van een goed doel. Dit jaar is dat Stichting Semmy (www.stichtingsemmy.nl).
Op 3 september begint de wedstrijddag om 12.00 uur. De prijsuitreiking zal rond 17.00 uur plaatsvinden in de feesttent bij de Oude School (Kortenhoefsedijk 145). Daaraan gaat een uitgebreide beoordeling vooraf door een uit onafhankelijke deskundigen en prominenten bestaande jury. Naast de wedstrijd is er vanaf 12.00 uur een kleine, creatieve braderie op de Kortenhoefsedijk, ’s avonds na 21.00 uur gevolgd door de traditionele Kortenhoefse Gondelvaart. Het geheel wordt feestelijk omlijst met muzikale optredens. |