WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Edelherten in 't Gooi?
Ankeveen, za 27 augustus 2011

Patrick Kreuning ziet eerdaags edelherten door 't Gooi rondzwerven vanwege de natuurbruggen en -verbindingen. Niet zo'n goed idee vindt hij.

ingezonden brief

Maakbare natuur?

Zoals wellicht iedereen wel weet bestaat er in Nederland geen natuur meer. Aan bijna elke boom in elk bos is wel mensenwerk te pas gekomen.

Maar doordat er vanaf de andere kant van de Utrechtse Heuvelrug tot het Gooi een doorlopende verbinding is geconstrueerd met behulp van natuurbruggen hebben veel dieren wel de kans het Gooi te bereiken.

De provincie Utrecht heeft een beleid dat inhoudt dat als je een stuk (natuur)-grond voor een bedrijf of voor huizen wil gaan gebruiken, je een zelfde oppervlakte elders terug moet schenken aan de natuur. Een mooi en zinvol streven. Over de gehele heuvelrug is een natuurgebied dat overal aansluiting heeft met behulp van her en der een natuurbrug, daardoor kunnen vooral insekten zich beter voortplanten, en zie daar waar de sprinkhanen in de Wijdemeren vandaan komen. Alleen doet het Gooi zelf niet volledig mee aan dat beleid. En met de overheidsbezuinigingen op dit gebied zal het er wel somber uit komen te zien. Maar ja, er zijn al everzwijnen bij Rhenen aangetroffen en ook het edelhert is in opmars. Alleen, edelherten in het Gooi? Ze krijgen weliswaar een langgerekte strook (maar die strook is ook aan de smalle kant), dus een edelhert op de motorkap van de wagen behoort serieus weer tot de mogelijkheden binnen nu en 10 jaar. Dan is je blik op wielen zo'n beetje total loss.

Dan nog het project wat Natuurmonumenten had om 8 woningen voor minder begaafden in het Naardermeer te plaatsen. NM profileert zich steeds meer als vastgoedmakelaar ipv een natuurorganisatie. Om je dan om 2 sprinkhanensoorten op de borst te kloppen, dat gaat wat ver. Laat NM zich eerst eens om haar kerntaken gaan bekommeren, en natuurliefhebbers die het ook niet zien zitten met NM kunnen zich dan beter richten tot de vrienden van het Gooi, die komenop o.a.voor natuurgebieden maar ook voor beschermde dorpsgezichten, in principe hebben we daar meer aan dan aan NM.

Patrick Kreuning
Ankeveen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zware buien
17 gr.
windkr. 4