WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wijdemeren is Favoriet
Wijdemeren, wo 24 augustus 2011

Cor Koster las een onderzoek naar de beste gemeente in Nederland. Hij maakt brandhout van de uitkomst. Voor hem is Wijdemeren nummer één!

ingezonden bericht

Wijdemeren één en zeventigste?

In een recent onderzoek van Elsevier komt Wijdemeren op de 71e plaats in een lijst van de 418 gemeenten die Nederland telt. Wat zegt dat? En wat moeten we met die kennis?

Zelf zeggen de onderzoekers dat de statistische betrouwbaarheid voor kleine gemeenten niet optimaal is. Dat is een understatement. Het is aardig om uit te rekenen hoeveel mensen er in Wijdemeren ongeveer geënquêteerd zullen zijn. Je weet hoeveel inwoners Nederland heeft: het CBS heeft een bevolkingsteller die van minuut tot minuut aangeeft hoeveel Nederlanders er zijn. Op het moment dat ik dit schrijf is dat 16.686.011. Er hebben 6.700 mensen meegedaan aan het onderzoek, dat is 0,04%.

Wijdemeren heeft ongeveer 23.350 inwoners. Als je daar 0,04% van neemt, dan kom je op 9 à 10 mensen die naar hun mening gevraagd zijn, d.w.z. zo'n 3 per kern. Dat kunnen er ook wat meer of wat minder geweest zijn, maar hoe dan ook, alle oordelen - en de plaats van Wijdemeren op de ranglijst - zijn gebaseerd op een veel te klein aantal respondenten. Om te weten hoeveel mensen je nodig hebt om een enigszins representatieve en betrouwbare meting te doen, kun je gebruik maken van een steekproefcalculator. Dan blijkt dat je in Wijdemeren minimaal 378 mensen moet enquêteren, en niet 9 à 10. Die rangorde stelt dus niets voor. We hadden ook op plaats 20 kunnen staan, of op plaats 200.

Indicatoren

In het onderzoek worden een aantal indicatoren onderscheiden - een redelijk uitputtende lijst - waarbij aan elke indicator een verschillend gewicht toegekend wordt. En daar zit een beetje het probleem. Is het erg dat er geen 'bioscopen' of 'ziekenhuizen' zijn? Weinig 'luxewinkels/funshoppen'? En wat moet je met iets als 'sociale status woonomgeving' of zelfs 'bereikbaarheid per trein'?

Elk individu zal een andere weging toekennen aan de verschillende indicatoren. Voor een gepensioneerd iemand is het van weinig belang of er al of niet buitenschoolse opvang of werkgelegenheid in de omgeving is. Andere zaken zijn voor ouderen juist van groot belang, met de hoogte van de gemeentelijke belastingen voorop.

De beste gemeente

Het hangt er dus allemaal van af… Van je leeftijd, van je instelling, van het belang dat je hecht aan sociale activiteiten, of je al of niet een auto hebt en van nog veel meer. Ik betwijfel of iemand op basis van de Elsevier rangorde besluit om zich ergens anders te gaan vestigen. De "beste" gemeente schijnt Haren te zijn. Haren ligt pal onder Groningen, in het verre koude noorden. Ik zou er van m'n leven niet willen wonen! Wijdemeren komt voor mij op de eerste plaats.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
half bewolkt
20 gr.
windkr. 3