WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Drie Monumenten in Ldr
Loosdrecht, do 25 november 2010

Afgelopen dinsdag besloot het college (niet unaniem) om drie panden in Loosdrecht aan te wijzen als gemeentelijk monument.

persbericht

Drie nieuwe gemeentelijke monumenten in Loosdrecht

Het college van B&W heeft op 23 november besloten om de kerk aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk 55, de school aan nummer 65 en een boerderij aan nummer 190-192, aan te wijzen als gemeentelijk beschermd monument. Het college volgt daarmee het advies van de monumentencommissie.

Twee van de panden laten de invloed zien van religie in de dorpsgemeenschap. De gereformeerde kerk aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk 55 ligt tussen oudere boerderijen. Aanvankelijk gingen gereformeerde Nieuw-Loosdrechters te kerke in de stal van één van deze boerderijen. De huidige kerk is een samenstel van de oude kerk uit 1888 en verbouwingen in 1935 en 1965.
Iets verderop ligt Nieuw-Loosdrechtsedijk 65, vroeger de ‘School met den Bijbel’, nu de Terpstraschool. De school is een mooi voorbeeld van een dorpschool uit de jaren 1930.
Ten slotte is Nieuw-Loosdrechtsedijk 190-192 een gaaf voorbeeld van een boerderij uit 1929.

De school zet kanttekeningen bij de aanwijzing, de eigenaren van Nieuw Loosdrechtsdijk 65 en 190-192 hebben een zienswijze ingediend en zullen mogelijk bezwaar maken tegen de aanwijzing.

Afwijkend standpunt

Het college heeft dit besluit niet unaniem genomen; wethouder Onderwijs en Jeugd, Joost Boermans, nam een afwijkend standpunt in. Hij is op dit moment tegen de aanwijzing van de Terpstraschool tot gemeentelijk monument, omdat dit mogelijke ontwikkelingen in het kader van de realisatie van een brede school zou kunnen belemmeren.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
6 gr.
windkr. 1