persbericht
Nescio-lezing annex koffieconcert
“Verwondering in de natuurwetenschappen”
Op zondag 21 november zal Prof. dr. Ronald Griessen, natuurkundige, de Nescio-lezing verzorgen over Verwondering in de Natuurwetenschappen.
Prof. Dr. Ronald Griessen
Veel mensen hebben een vrij romantische en poëtische opvatting over de verwondering en denken vooral aan sommige dichters, die met grote open kinderogen hun weg door het leven gaan, zich almaar verwonderend over dingen die anderen niet opmerken of heel gewoon vinden. Maar zoals Cornelis Verhoeven terecht opmerkt, is verwondering veel meer: Verwondering is de zwevende toestand tussen begrip en onbegrip. Zij is een avontuur dat de mens overkomt en waarvan de afloop niet te voorspellen valt. Zij vereist openheid, en de bereidheid om zich kwetsbaar op te stellen. Zij dwingt de mens voortdurend zijn wereldbeeld en - bv. in de natuurkunde - , zijn voorstellingen en theorieën te herzien.
Verwondering over een verschijnsel ontstaat door een botsing met bestaande ideeën en werkt als een motor die de nieuwsgierigheid prikkelt en kan daardoor volstrekt nieuwe en onverwachte inzichten en kennis genereren.
Alhoewel verwondering tot crisis en vertwijfeling kan leiden, zal zij meestal een enorme stimulans zijn voor iemand die het vertrouwen heeft dat er orde in de chaos te scheppen valt. Met een paar voorbeelden uit de natuurkunde (kwantum fysica, supergeleiding en schakelbare spiegels) zullen de verschillende aspecten van de verwondering geïllustreerd worden. Ten slotte zal kort worden ingegaan op het gevaar van de nu veel voorkomende vanzelfsprekendheid, d.w.z. over het steeds meer ontbreken van verwondering in de huidige maatschappij.
Curriculum Vitae
Na zijn promotie aan de Zwitserse Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich vertrok Ronald Griessen naar de University of Toronto om onderzoek bij zeer lage temperaturen te verrichten. Sinds 1976 is hij verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Met zijn research groep heeft hij baanbrekend onderzoek verricht op het gebied van supergeleiding en energieopslag met metaalhydriden. Sinds zijn komst naar Nederland in 1976, begeleidde hij 32 promovendi en
publiceerde hij meer dan 250 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften. Hij heeft jarenlang een belangrijke rol gespeeld bij de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie(FOM) en NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Hij doceert nu vakken over Energie, Klimaat en Duurzaamheid bij het Amsterdam University College.
Rond deze lezing zal het concert worden verzorgd door Judith Jamin, cello en Tilly Keessen, vleugel. Beiden werkten al verschillende malen mee aan de Nescio-lezingen in de OSG en wij zijn dan ook zeer verheugd hen opnieuw te mogen zien en vooral: horen!
Judith en Tilly hebben zich bij de keuze van hun repertoire laten inspireren door het onderwerp van vandaag: verwondering in de natuur.
Voor de lezing spelen zij:
Saint-Saens “ De Zwaan ”
Dvorak “ Waldesruhe “
Casals “ Chant des oiseaux “
En waarschijnlijk nog een solistisch optreden van Tilly Keessen.
Na de lezing wordt ten gehore gebracht van Robert Schumann: “5 Stücke im Volkston” .
CV’s van Judith en Tilly:
Judith Jamin begon haar opleiding in Frankfurt am Main en studeerde later aan het Robert-Schumann-Institut in Düsseldorf. Ze is verbonden aan het Holland Symphonia en treedt verder op met verschillende kamermuziekensembles, zoals het Cellokwartet Amsterdam. Met de pianistes Klara Würtz en Tilly Keessen heeft Judith een aantal CD’s opgenomen met romantisch cellorepertoire.
Tilly Keessen studeerde aan het Amsterdams Conservatorium. Zij trad op als soliste met verschillende Nederlandse orkesten, waaronder het Concertgebouworkest o.l.v. Bernhard Haitink en Pierre Monteux. Met het Gemini Ensemble was zij in vele concertzalen te gast. Ook was Tilly als hoofdvakdocente verbonden aan het Conservatorium van Maastricht.
OSG Kortenhoef/ Oude kerkje aan de Dijk
Aanvang: 11.00 uur
Toegang: € 6,00 kinderen gratis
Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef |