WIJDEMEERSE WEBKRANT
Varia: Uit het College
Wijdemeren, di 30 maart 2010

Vanmiddag sprak de pers met het college over de onderwerpen die vanochtend de revue passeerden in de collegevergadering.

Het college was wat uitgedund. Nelleke Schenkkan was er niet en Gerard Abrahamse is met vakantie. Wel waren de wethouders Lia Moote en Betske van Henten er samen met burgemeester Martijn Smit. Frank Ratelband, van de afdeling communicatie, had de gespreksleiding. Voor de WWK was dit het eerste, plezierige, werkcontact met de nieuwe burgervader.


V.l.n.r. met de klok mee: Jaap van den Berg (G&E), Lia Moote, Betske van Henten, Frank Ratelband, Martijn Smit en Rik Jungmann (WWK).

IJs venten op de Plassen

Op de Loosdrechtse Plassen vaart een ijsboot. De ijsboot Loosdrecht van de firma Copier. Vanaf die boot wordt ijs verkocht. De firma vroeg nooit een vergunning aan en de gemeente stelde nooit een vraag over een eventuele vergunning. Tot onlangs aan Portofino de ventvergunning om ijs te verkopen in eerste instantie geweigerd werd. Die gebeurtenis wekte de aandacht voor de ventvergunning van de ijsboot. Het college besloot dat de boot onder dezelfde regeling valt als Portofino. Tot de APV binnenkort aangepast is, wordt de verkoop van ijs in de avonduren gedoogd. (De Dikke van Dale zegt over "venten": "langs de huizen te koop aanbieden"...)

Nieuwe start voor Plassenplannen

Na de heftige strijd tussen Wijdemeren enerzijds en de provincie en AGV anderzijds, over het al dan niet verdiepen van de Plassen, die na jaren in het voordeel van Wijdemeren beslecht werd, viel er een relatieve stilte. Wijdemeren was aan zet en er werden brieven uitgewisseld, maar eigenlijk ligt het hele proces een beetje stil. Burgemeester Martijn Smit deelde mee dat het college vanmorgen besloot om er even een streep onder te zetten en de, nu nog onbekende opvolger, de aanbeveling mee te geven om de hele situatie snel te inventariseren en te gaan praten met de provincie om daarna weer voortgang te kunnen boeken.

Monumentenstatus

In Nederhorst den Berg zijn circa veertig panden aangewezen als gemeentelijk monument. Die panden zijn bezocht door de gemeente, waarna zij beschreven zijn. De Monumenten Advies Commissie toetst de monumentenstatus, waarna deze een feit is. Sommige eigenaren en/of bewoners hebben geen bezwaar tegen de monumentenstatus van hun pand. Er wordt echter ook veel bezwaar gemaakt, meestal omdat de monumentenstatus kostenverhogend werkt. Waar een bewoner van een "normaal" pand met een bouwvergunning kan volstaan als hij iets aan zijn pand wil wijzigen, daar moet voor een monument een extra vergunning aangevraagd worden, waarvoor ook leges betaald moet worden. Het college bekijkt of er voor gemeentelijke monumenten op dit vlak een regeling kan komen die dat nadeel opheft.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
12 gr.
windkr. 2