WIJDEMEERSE WEBKRANT
Navarra Quartet bij KadD
Kortenhoef, wo 20 januari 2010

Op donderdag 4 februari speelt het Navarra Quartet, een veelgeprezen strijkkwartet, in het Oude Kerkje bij Kunst aan de Dijk.

persbericht

Stichting Kunst aan de Dijk

Concert Kunst aan de Dijk presenteert:
Navarra kwartet met beeldend programma

Op donderdag 4 februari speelt het Navarra Quartet in het Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk. Dat stelt u in de gelegenheid kennis te maken met een ambitieus en veelgeprezen strijkkwartet.

Het Navarra Quartet speelt een bijzonder programma in Kortenhoef, met onder meer Haydn’s Sieben Letzte Worte. Dit werk wordt in het Oude Kerkje geïllustreerd met projecties van schilderijen die de kunstenaar Jamie Boyd speciaal voor dit kwartet maakte.

Het Navarra Quartet is opgericht in 2002 aan het Royal Northern College of Music. Het bestaat uit Xander van Vliet (viool), Marije Ploemacher (viool), Simone van der Giessen (altviool) en Nathaniel Boyd (cello). Deze vier getalenteerde musici wonnen prijzen in Melbourne en Florence en toeren nu over drie continenten, met een tussenstop in ons prachtige kerkje.

Programma

Het programma bestaat uit twee werken: Maurice Ravel’s kwartet in F uit 1902 en na de pauze Joseph Haydn’s Sieben Letzten Worte (laat 18e eeuw). Dit werk maakte Haydn voor de Goede Vrijdag-dienst in de kerk in het Spaanse Cadiz. Het is gebaseerd op de laatste woorden die Jezus aan het kruis sprak. Haydn componeerde de Sieben Letzte Worte eerst als orkestwerk, later bewerkte hij het voor strijkkwartet.

Uitdaging

De Sieben Letszte Worte vormden een uitdaging voor Haydn; hij was bang dat de luisteraars een oratorium zonder zang eentonig zouden vinden. Hij moest zeven op elkaar volgende langzame delen van ongeveer tien minuten componeren. In de stiltes tussen de muziek zouden de 'zeven laatste woorden', vergezeld van een uitleg, uitgesproken worden. Haydn heeft deze uitdaging tot een goed einde gebracht en vult het geheel aan met een introductie en een finale, il terremoto (de aardbeving).

Schilderijen

Bijzonder is dat het Navarra kwartet de schilder Jamie Boyd opdracht gaf zeven schilderijen bij deze compositie te maken. Deze schilderijen worden tijdens het concert op een groot scherm achterin de kerk geprojecteerd.

Plaats: het Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168, Kortenhoef
Datum en tijd: 4 februari 2010, 20.15, kerk open 19.30 uur
Entree: € 15,00 inclusief een glas wijn in de pauze; donateurs € 10,00
Meer informatie: www.kunstaandedijk.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
5 gr.
windkr. 3