WIJDEMEERSE WEBKRANT
Poefff veertig Jaar
Nederhorst den Berg, wo 13 januari 2010

Toneelgroep Poefff uit Nederhorst, die 40 jaar bestaat, speelt Het geheugen van Water op 28, 29 en 30 januari in het Spieghelhuys.

ingezonden bericht

Toneelgroep Poefff 40 jaar (1970-2010)
Het geheugen van water

Het stuk speelt zich af aan de vooravond van de begrafenis van mam. Een uitgelezen moment voor de drie dochters Karin, Teresa en Mary om met elkaar het verleden eens grondig door te nemen. Puttend uit hun herinneringen passeren de nodige hoogte- en dieptepunten uit hun bestaan al dan niet met mam in de hoofdrol.

Hun herinneringen zijn vertekend, er wordt getwijfeld over wie, waar en hoe aanwezig was…… Dat leidt niet alleen tot lachwekkende situaties maar geeft ook spanningen, waardoor ‘ongezouten’ discussies regelmatig op ruzie uitlopen.

Door miscommunicatie en vooroordelen lijken de zussen een eigen overlevingsstrategie te hebben ontwikkeld met typische karaktertrekken en (on)hebbelijkheden waarmee ze hun gemis poogden te compenseren. De familieband lijkt gereduceerd tot alleen een bloedband, die de zussen bij elkaar bracht om moeders crematie te regelen.

Terwijl de begrafenisonderneming op zich laat wachten, druppelen de partners binnen. Ze verbazen zich over de letterlijke en figuurlijke chaos die zij aantreffen. Ze troosten zich met de gedachte dat het verdriet, de reden zal zijn. De dames zijn voornamelijk met zichzelf bezig en door het innemen van spiritualiën ontbreekt het ze geen van allen aan de nodige fantasie.

De Engelse toneelschrijver Shelagh Stephenson schreef deze zwarte tragikomedie kort na het overlijden van haar moeder. Stephenson weet op geraffineerde wijze de werkelijkheid bloot te leggen en de herinneringen in de juiste proporties terug te brengen. De spanning wordt met humor en absurditeit opgebouwd om tot een verrassende ontlading te komen. Zij won met dit stuk in 2000 de Laurence Olivier Award voor Beste Comedy. De vertaling is van Ger Thijs. De regie is van Willie Das

De voorstellingen van Toneelgroep Poefff zijn op donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 januari 2010 in het Spieghelhuys, Dammerweg 3 Nederhorst den Berg. Aanvang 20.30uur, entree 8,00. Reserveren 0294-254187.(De gereserveerde kaarten liggen gereed bij de kassa) Het stuk wordt zonder pauze gespeeld.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
-4 gr.
windkr. 2