WIJDEMEERSE WEBKRANT
Biomassa van de GAD
Wijdemeren, di 5 januari 2010

Het grof tuinafval van de GAD wordt samen met snoeiafval, plantsoenafval, stronken en houtsnippers van de gewestgemeenten aanbesteed.

persbericht

Gemeenten Gooi en Vechtstreek bieden gezamenlijk biomassa aan

De gemeenten Blaricum, Bussum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren, de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) en SBS (namens Hilversum) besteden de verwerking - en deels het transport - van hun houtige groenstromen gezamenlijk aan.

Voorbeelden van houtachtige groenstromen (biomassa) zijn bladeren, snoeiafval, plantsoenafval, takken, stronken en houtsnippers. De groenstromen wordt gecomposteerd of gebruikt voor energieopwekking. De GAD adviseert en begeleidt de aanbesteding.

Het grof tuinafval van de GAD wordt samen met snoeiafval, plantsoenafval, stronken en houtsnippers van de gewestgemeenten aanbesteed. De procedure is inmiddels gestart. De gezamenlijke aanbesteding moet leiden tot een verlaging van de verwerkingskosten en een hoger milieurendement. Bij de keuze voor de nieuwe verwerker wordt daarom niet alleen op de kosten gelet, maar ook op het te behalen milieurendement. De biomassastromen moeten minimaal worden gecomposteerd of worden gebruikt voor energieopwekking. Het laatste levert meer 'punten' op. Naar verwachting zal halverwege februari 2010 het aanbestedingstraject zijn afgerond. De vervolgens te sluiten overeenkomst loopt tot aan 2014.

Het jaar 2014 is belangrijk. Dat jaar eindigt namelijk ook de overeenkomst tussen de GAD en de huidige verwerker van het GFT-afval afkomstig uit Gooi en Vechtstreek. Dit betekent dat in 2014 zowel het GFT-afval als de eerder genoemde houtachtige biomassastromen (samen ruim 35.000 ton biomassa) beschikbaar komen voor diverse duurzame toepassingen. Hierbij valt te denken aan het produceren van biogas en het opwekken van elektriciteit en warmte.

Een team van deskundigen van de gemeenten en de GAD zijn inmiddels begonnen met het in kaart brengen van de mogelijkheden.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
grijs
1 gr.
windkr. 2