WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Is de Bieb nog nodig?
Nederhorst den Berg, za 27 februari 2010

Cor Koster uit Nederhorst vindt dat de partijen een in de tijd van internet een achterhoedegevecht voeren met hun steun aan de bibliotheek.

ingezonden brief

Bibliotheek

Afgelopen donderdag was er een debat tussen de lokale lijsttrekkers in onze gemeente. Eén van de stellingen waar men over mocht discussiëren was: "De bibliotheek moet gehandhaafd worden op het niveau van 2009".

Dat had natuurlijk te maken met een onlangs vastgestelde bezuiniging van 150.000 euro op de subsidie voor de bibliotheek in Loosdrecht. De politici vonden handhaving van de bibliotheekvoorzieningen gewenst, net als het merendeel van de aanwezigen. Ik heb het debat met verbazing gevolgd. Ik zit namelijk zelf vele uren per dag in een bibliotheek.

Toen ik jong was - ik schat een jaar of 12 tot 16 - ging ik vaak naar de plaatselijke bibliotheek in Weesp. Daar hadden ze schitterende boeken. Dan liep ik tussen de kasten en pakte hier en daar iets van de plank om in te bladeren. Het was fantastisch! Er waren reisverslagen met platen van pinguins aan de zuidpool ... boeiende boeken over Winnetou, de nobele indiaan ... encyclopedieën met doorsneden van het vrouwelijke onderlijf in zwart-wit... (Ja, nou ja.... Je moet als 13-jarige toch ergens antwoord kunnen krijgen op je vragen ...)

Tegenwoordig heb ik een computer en een goede internetverbinding, en zit ik elke dag midden in de meest uitgebreide bibliotheek die de wereld ooit gekend heeft. Ik zwerf rond met dezelfde nieuwsgierigheid van vroeger. Ik lees over de de manier waarop koningspinguins omgaan met hun eieren - geïllustreerd met filmpjes. Ik vind foto's van de meest exotisch plekken op de wereld. Kijk en luister naar een speech die Obama vorige week of een paar jaar geleden gehouden heeft. Zoek uit hoe ik een probleem met de wasmachine kan oplossen. En het vrouwelijke onderlijf.... ahhh... je houdt het niet voor mogelijk hoe dat tegenwoordig gepresenteerd wordt...

Ik zit midden tussen alle informatie die ik me maar kan wensen. Waarom zou ik op m'n fiets stappen en van Nederhorst den Berg naar Loosdrecht rijden, om daar iets in een plaatselijke bibliotheek te doen? Om een boek te lenen, dat ik later weer terug moet brengen? Met vermoedelijk een boete als ik een paar dagen te laat ben? Of om daar een kop koffie te drinken en met mensen te praten? Als ik persé contact wil met een ander, dan gebruik ik Skype, of een chatroom, of ik twitter. Naast m'n email natuurlijk, en de telefoon, of gewoon de kroeg. Om de krant te lezen? Ik heb Google Nieuws en www.nu.nl.

Bibliotheken waren nuttig in de vorige eeuw. Ze zijn ontstaan uit de wens om de "massa te verheffen". Om ook arme mensen een kans te geven zich een beeld te vormen van deze wereld. Om kennis te verwerven. De overheid was destijds bereid daar geld voor uit te geven. Terecht. Maar nu…? Nu hebben zelfs arme mensen wel een tweedehands computer en een internetverbinding.

Bibliotheken gaan de weg van de scriptoria, de plaatsen waar monniken vroeger manuscripten afschreven: niet of nauwelijk meer nodig. De weg van de aanspreker, de blikslager en de turfsteker, oude beroepen die ook overbodig geworden zijn. Waarom zegt niemand dat een bibliotheek zoals we die ruim een eeuw gehad hebben - boeken op planken, ergens in een gebouw - volstrekt achterhaald is? Waarom zegt niemand dat al het subsidiegeld veel beter besteed  kan worden aan de aanleg van een snel glasvezelnet? En eventueel - als opstapje naar de moderne tijd - aan een bibliobus die eens per week een paar uur in elke kern staat, met een wisselende selectie aan goede kinderboeken, mooie streekromans en doe-het-zelf hulp voor relatieproblemen?

Het is net alsof de politieke partijen in onze gemeente nog steeds in het verleden leven. Ze discussiëren over de manier om straatlantaarns aan te steken... en lijken niet in de gaten te hebben dat er inmiddels electriciteit is.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
9 gr.
windkr. 2