WIJDEMEERSE WEBKRANT
DB bijeenkomst
Kortenhoef, ma 15 februari 2010

Dorpsbelangen hield vanavond een bijeenkomst in De Nieuwe Zuwe-Ottenhome aan de Wijde Blik in Kortenhoef en ontvouwde de plannen.

Ongeveer vijftig mensen waren afgekomen op de verkiezingsavond van DB. Veel DB leden en aanhangers, een stuk of tien nieuwe gezichten en enkele leden van andere partijen die nieuwsgierig waren of die twijfelden aan hun keuze tot nu toe.

Dorpsbelangen Wijdemeren

De avond was professioneel georganiseerd met nette presentaties en als speciale gast en avondvoorzitter Jeanine Hennis-Plasschaert, het inmiddels wereldberoemde lid van het Europese parlement. Ria Hennis, de Bergse lijstaanvoerder van DB, is haar schoonmoeder, hetgeen mede verklaart waarom zij met zoveel plezier de taak als avondvoorzitter op zich nam.


V.l.n.r. René Voigt, Jeanine Hennis-Plasschaert, Gert Zagt en Emile Bakker.

Er werden vier presentaties verzorgd. Volgens de planning ieder vier minuten. Vier minuten, dat lukte niet. Bij Gert Zagt, de lijsttrekker, helemaal niet en bij de andere sprekers ook niet. De presentaties gingen over vier onderwerpen waar DB veel werk van gaat maken, mocht de partij geroepen worden tot regeren. Die onderwerpen zijn financiën, toerisme, verkeer en dichten van de kloof met de burger.

Veertig procent OZB verhoging

Gert Zagt opende met de onheilspellende financiële situatie van de gemeente en de lekken waar volgens hem geld weglekt. Hij noemde in dat verband de braakliggende c.q. ongebruikte terreinen van het oude gemeentehuis van Nederhorst, het Antoniusterrein in Kortenhoef, de Dennenlaan(Gemeentewerf in Loosdrecht en de oplopende verliezen van het Dorpscentrum Loosdrecht. Ook rekende hij voor dat de OZB met 40% zal moeten stijgen bij het beleid van de huidige coalitie. Eén van de methoden om die pijn voor de burger te verzachten is volgens Zagt het verminderen van het aantal ambtenaren.


Jeanine Hennis-Plasschaert en Wiet van den Brink (voorz. DB).

Dagrecreatie

Jaap van Waveren blikte terug op Loosdrecht zoals het was en stelde vast dat heel veel toeristische attracties teloor zijn gegaan omdat de achtereenvolgende gemeentebesturen projectontwikkelaars hun gang lieten gaan. Hij pleitte voor inzet op dagrecreatie. Voor recreatiewoningen zou hij graag zien dat er geen restricties zijn op de lengte van het verblijf in de woning. Bij het bedrag dat Wijdemeren uitgeeft aan het Plassenschap zette hij grote vraagtekens. "Wat krijgen we terug voor die vier ton? Betalen we niet voor de inwoners van Utrecht die De Strook zomers bevolken?"

Knip bij Smidsbrug

Emile Bakker verving Joep Nuissl, die onverwacht verhinderd was. Bakker presenteerde de problemen die bewoners hebben met het verkeer aan het Noorder- en Zuidereinde en andere plaatsen in Wijdemeren. Hij riep in de herinnering dat de raad een verkeerscommissie in het leven riep nadat werkaandeweg.nu actie had gevoerd. DB ondersteunt de adviezen van de verkeerscommissie volledig, aldus Bakker. Hij zou graag regionaal overleg zien om te komen tot de aanleg van rondwegen om de A1, de A27, de N201 (Vreelandseweg) en de N236 (Franse Kampweg) met elkaar te verbinden. Op korte termijn pleit hij voor een knip in Noorder- en Zuidereinde bij de Smidsbrug in 's-Graveland, waar verkeer dan niet meer rechtdoor kan, maar links- of rechtsaf moet afslaan. Hij verwacht daarmee een afname van ca. 30% in het doorgaande verkeer op beide wegen.

Burgerraadpleging

René Voigt sloot af met "de burger eerst". Een serie voorstellen om burgers meer invloed te geven op het bestuur en om ze meer te consulteren over ontwikkelingen in hun naaste omgeving. Zo pleit Voigt voor een burgerraadpleging. Geen referendum, waar uitsluitend Ja of Nee gestemd kan worden, maar een genuanceerdere vraagstelling aan burgers over een vraagstuk. Hij hekelde de communicatie van het huidige college, die volgens hem éénrichtingverkeer is, met als gevolg veel bezwaren en problemen. Op een vraag uit de zaal antwoordde hij dat DB (L en W) zich altijd verzet hebben tegen het houden van geheime vergaderingen. "Wij vroegen ons steeds af of we weg moesten lopen of niet uit de vele geheime vergaderingen." :aldus Voigt. Als wij in het college komen, dan maken we daar korte metten mee.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
0 gr.
windkr. 2