WIJDEMEERSE WEBKRANT
Parkeren Noordereinde
's-Graveland, di 9 februari 2010

Parkeren langs het eerste stuk van het Noordereinde wordt anders ingericht. Geen nauwe havens, maar vrij parkeren op een speciale laag.


Foto van de oude situatie (2007). Rechts de groenstrook.

Dossier Noordereinde

persbericht

Andere inrichting parkeervakken Noordereinde

Het college heeft besloten om de inrichting van parkeerplaatsen aan het Noordereinde anders vorm te geven.

Er lag een plan om de parkeervakken in de groenstrook tussen de bomen langs het noordelijk deel van het Noordereinde in te richten met tamelijk nauwe haakse parkeervakken. Dit voornamelijk ter bescherming van de ondergrondse groeiplaats van de bomen enboomwortels. De bewoners waren juist gewend om vrij te kunnen parkeren en waren dus niet blij met de aanpak van de gemeente.

Nieuwe techniek

Doortoepassing van een nieuwe techniek wordt het nu mogelijk om wel vrij parkeren tussen de bomen, zonder daarmee de ondergrondse groeiplaats van de bomen te bedreigen. Er wordt eerst een gewapende en drukverdelende kunststofconstructie (trekvast geogrid) aangebracht. Daarop komt een kalksteenlaag, met daarop een laag grond die met gras wordt ingezaaid. Doordat de kunststoflaag de druk van de geparkeerde auto's verdeelt, komen de boomwortels niet in de verdrukking.

Daarbij zorgt het kalksteen voor een langdurige kalkafgifte aan de ondergrond, wat goed is voor de bodem en daarmee voor de bomen. Meerkosten van deze inrichting worden geraamd op circa € 10.000,-. Deze kosten passen echter nog binnen het totale reconstructiebudget. Op termijn is zelfs een besparing mogelijk omdat het onderhoud van de groenstrook machinaal gedaan kan blijven worden. Bewoners zijn betrokken bij het nieuwe plan en reageerden positief.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
Rik Jungmann
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
-4 gr.
windkr. 2