WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
OZB-tarief plus 20%?
Kortenhoef, za 4 december 2010

Theo Reijn (CDA) probeerde donderdag uit te vinden hoeveel procent het OZB-tarief nu echt gaat stijgen. Douwe van Essen rekent het ons voor, twintig procent.

Douwe van Essen luisterde de band nog eens nauwkeurig af en kwam tot onderstaande, toch wel verbazingwekkende conclusie. De huizen worden minder waard, de hogere opbrengst van 14% moet gehaald worden en dus stijgt het tarief in procenten niet met 14%, maar met 15,6%. Nog forser dan men ons wil doen geloven. De gemeente rekent nu met een waardedaling van 3,7%, maar dat kon wel eens 5% gaan worden. En dan? Lees en huiver.

Update 5-12-2010, 13.52: Op de CDA website komt Theo Reijn tot de conclusie dat het tarief met 15,6 % stijgt.

ingezonden brief

OZB-tarief met 20% omhoog?

In de Commissie Bestuur en Middelen probeerde de gemeenteraad, onder aanvoering van CDA-fractievoorzitter Theo Reijn, er achter te komen met hoeveel procent het OZB-tarief per 2011 omhoog zal gaan. Er werd veel gegoocheld met getallen, maar een concreet antwoord bleef uit.

Bij de behandeling van de belastingverordeningen vroeg CDA-fractievoorzitter Theo Reijn zich af wat het college van B&W nu bedoelt met ‘een verhoging van het OZB-tarief van iets meer dan 14%’. “Wat is iets? Is dat 15%. Is dat 16%? Waar hebben we het over?’’.

De betrokken ambtenaar kon geen duidelijkheid verschaffen. “Iets meer dan 14, het zal binnen de 15 zijn, of misschien toch net er boven. De exacte waarde van het onroerend goed is nog niet bekend, terwijl de waardevermindering wel gecompenseerd moet worden door een hoger tarief. Hoeveel die waardevermindering wordt is nog niet bekend, maar zal zeker enkele procenten bedragen. Misschien 4, misschien 5%”. Wethouder Zagt hielp een handje: “Er moet duidelijkheid komen. We zullen het raadsvoorstel aanpassen aan de actuele gegevens”.

Waarom dit gegoochel met cijfers? Het raadsvoorstel geeft antwoord op alle vragen in een tabel (zie hieronder) met de nieuwe tarieven en het percentage waarmee de woningen in waarde zijn gedaald, namelijk 3,7%. Bij dit getal behoort een tariefsverhoging van 15,6% (door mij aan de tabel toegevoegd).


Uit het raadsvoorstel.

Bij andere tariefsaanpassingen constateerde Theo Reijn een aantal onjuistheden: “Zonder zakjapanner kom ik tot heel andere tarieven”. Dan is het toch merkwaardig dat hij het OZB-verschil ook niet zelf, dus zonder zakjapanner, kon uitrekenen…

En dan de discussie over de exacte waardevermindering van de huizen en bedrijven. Het voorstel noemt 3,7%. Wordt het 5% of meer, dan betekent dat een ruim 20% hoger tarief! Ik zie de krantenkoppen al voor me.., u ook?

Douwe van Essen,
Kortenhoef.

P.S.
Vergelijk je in de productbegroting de totale baten van de OZB, dan blijft de stijging nog ruim onder de  14%. De baten in 2010: € 4.064.860; in 2011: € 4.618.860. Een stijging van ‘slechts’ 13,6%.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
zware sneeuwval
-2 gr.
windkr. 3