Eikenrode, het kruispunt Klapbrug en het Noordereinde. Dat waren de drie onderwerpen die aan de orde kwamen in de burgerinspraak.
Eikenrode
Martien Plasmeijer, de eigenaar van landgoed Eikenrode in Nieuw Loosdrecht nam plaats achter de microfoon voor zijn deel van de inspraak. Zoals bekend slepen de problemen tussen de gemeente Wijdemeren en de familie Plasmeiejer zich al vele jaren voort. Op 6 maart vorig jaar leek het erop dat alle problemen opgelost waren. In deze inspraakronde bleek dat echter een illusie.
Martien Plasmeijer met wethouder Nelleke Schenkkan voor de raad. |
Martien Plasmeijer tijdens de inspraak. |
Rapport Raad van State
Er werd door Martien Plasmeijer gesproken over een rapport van de Raad van State waarin de gang van zaken tot nu toe tussen de gemeente en Plasmeijer beschreven zou zijn. Dat rapport zou kritisch zijn over de rol van de gemeente. Het betreffende rapport werd rond 28 maart van dit jaar naar het college gezonden, dat er geen mededeling over deed naar de raad. Onlangs, op 1 september, kwam dat rapport pas in handen van de raad. Plasmeijer was keihard in zijn oordeel over Wijdemeren. Hij sprak over spelletjes die gespeeld worden en poppetjes waarmee geschoven wordt. "U heeft uw rol en verantwoordelijkheden van raad niet genomen. Ik was verbaasd, verrast en vereerd dat het rijk en de provincie wel belangstelling hebben voor landgoed Eikenrode." :aldus Plasmeijer.
Problemen onbenoemd
Aansluitend aan de inspraak van Plasmeijer volgde een ronde langs de partijen en het college waar voor de toehoorder geen touw aan vast te knopen was. Noch uit de inspraak, noch uit de ronde langs de partijen, noch uit het antwoord van verantwoordelijk wethouder Nelleke Schenkkan werd duidelijk wat het probleem is of wat de problemen zijn. Die bleven onbenoemd. Daarmee bleef de behandeling van dit agendapunt uiterst mistig en onduidelijk.
Oneigenlijk gebruik briefpapier RvS
De opvallendste bijdrage kwam van Kees Bosdijk (PvdA). Bosdijk verklaarde dat het rapport gemaakt is door staatsraad (lid van de RvS) de heer Roest, maar dat deze "ten onrechte gebruik heeft gemaakt van RvS briefpapier. Het is geen rapport van de Raad van State". In de discussie bleef het ook volkomen onduidelijk wat de status van het "RvS" rapport is. René Voigt verklaarde dat hij het rapport van de heer Plasmeijer heeft gekregen en dat het zo naar de pers mag. De coalitiepartijen, evenals wethouder Schenkkan, hechtten sterk aan vertrouwelijkheid en geheimhouding en pleitten dan ook voor een commissievergadering achter gesloten deuren. Dat laatste gaat dus gebeuren.
|