WIJDEMEERSE WEBKRANT
Horstermeer en Milieu
Horstermeer, zo 20 september 2009

De heer H.W. Stuyver stuurde een ingezonden brief over de Horstermeer problematiek. Hij stelt dat milieuwetten overtreden worden.

Om misverstanden te voorkomen, H.W. Stuyver is niet Herman Stuijver die in de lokale bladen schrijft.

Dossier Horstermeer

ingezonden brief

Overtreding milieuwetten door bestuurders en natuurmonumenten in Horstermeer

Deze weken is door het ILG Gebiedscommissie Amstel, Gooi en Vechtstreek een rapport gezonden aan een geselecteerde groep personen met het doel:Advies over de voortgang. Op zich een uiterst vreemde situatie omdat er geen enkel besluit is, waartegen bezwaar aangetekend kan worden en er toch gesproken wordt van een: Definitief Rapport. Als het rapport definitief is, dan hoeft ook geen overleg over een advies plaats te vinden.

Beoordeling rapport:

Nog vreemder wordt het als het rapport inhoudelijk wordt beoordeeld. De plannen die zijn opgesteld voldoen niet aan de waterrichtlijn,begrepen in Natura 2000 en overeengekomen binnen de EG. Ook voldoen zij niet aan de vogelrichtlijn zoals deze is vastgelegd in zowel Nationale als Internationale wetten en verdragen.

Kostenbegroting:

Bij de kostenbegroting ontbreekt een berekening wat de jaarlijkse kosten zijn die de gemeenschap moet betalen om de gebieden te beheren.
Sedert ca. 1997 is bekend dat plasdras en verdroging niets met elkaar van doen hebben. Ook nu wordt opnieuw dit argument van stal gehaald. In de vergadering in Het Spiegelhuis te Nederhorst den Berg, waar onder anderen de dijkgraaf van dit gebied aanwezig was, is vastgesteld dat, indien het water gekeerd zou kunnen worden, er aanzienlijke investeringen in de omliggende plaatsen nodig zijn om wateroverlast te voorkomen. Deze kosten werden geschat op tientallen Miljoenen. In dit rapport wordt hierover niets vermeld.

Waterkwaliteit

Een ieder die bekend is met de Horstermeer weet of kan weten dat door de structuur van de bodem geen stilstaand water gecreëerd moeten worden. Binnen de korst mogelijke termijn ontstaat brak water met een natuurlijke chemische reactie tussen het salpeter en de ijzerhoudende grondlagen. Tevens wordt het natuurlijke arseen, wat via de kwel wordt aangevoerd, opgehoopt in het stilstaande water. Op korte of langere termijn is dit water ongeschikt voor planten,dieren en uiteraard mensen. Ook hier wordt voorbij gegaan aan de ervaringen met het z.g. Anko Project.

Ik weet dat het ego van een aantal bestuurders en organisaties een deuk zal oplopen, toch verzoek U dringend dit plan te stoppen en, in overleg met de bewoners, een plan te ontwikkelen wat een draagvlak heeft bij de bevolking.
Wordt vervolgd.

H.W. Stuyver
Horstermeer

Naschrift redactie WWK:

Wij hebben gezocht op Anko Project, maar konden er niets over vinden en dus helaas niet linken.

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zon na mist
23 gr.
windkr. 2