In een extra vergadering gaf de raad vanavond de aftrap voor de sollicitatieprocedure die een nieuwe burgemeester voor Wijdemeren moet opleveren.
De eerste raad na de zomer had een aparte setting. Een nieuwe voorzitter van de raad, waarnemend burgemeester Karen Heerschop, de chef van de provincie, CdK Harry Borghouts samen met zijn kabinetschef de heer Wortelboer, te gast in de raad. Op de agenda slechts twee agendapunten. De benoeming van de vertrouwenscommissie die de kandidaten gaat selecteren en de profielschets, het ideaalbeeld waaraan de nieuwe burgemeester zal moeten voldoen.
Nadat Karen Heerschop de vergadering geopend had, kreeg CdK Harry Borghouts het woord om enige vragen aan de raad te stellen en een toelichting op de procedure te geven.
Procedure
Op 7 september verschijnt er een advertentie in de Staatscourant. Binnen drie weken kunnen sollicitanten reageren. Daarna gaat Harry Borghouts op onderzoek uit naar degenen die zich gemeld hebben. Hij kiest in oktober zes tot acht kandidaten die hij geschikt vindt en die hij daarna presenteert aan de vertrouwenscommissie van de raad. De vertrouwenscommissie spreekt de kandidaten, of selecteert eventueel andere kandidaten dan de CdK.
Dat leidt tot een voordracht die wordt gedaan door de vertrouwenscommissie. Het is dan vrijwel zeker dat de betreffende kandidaat ook benoemd wordt in februari, maart van volgend jaar.
Vragen van CdK Harry Borghouts
De heer Borghouts wilde weten in hoeverre de raad een raad van heel Wijdemeren is, of dat de raad een verzameling van fracties en leden is die de belangen van hun eigen dorpskernen voorop stellen. Daarnaast wilde hij weten welke rol de burgemeester zal moeten spelen in de kwestie Horstermeer, de interregionale samenwerking en op het vlak van handhaving. Over de drie laatste vragen waren de meningen vrij gelijkvormig. De burgemeester moet zich inzetten voor de belangen van de gemeente en niet de belangen van andere instanties vindt de raad.
Kernen of niet?
Over de vraag of er belangen van kernen in de raad spelen was de raad wat meer verdeeld, of genuanceerd zo u wilt. René Voigt (DBW) wees er direct op dat DBL en DBW inmiddels gefuseerd zijn tot DB en wat dat betreft een Wijdemeerse fractie vormen. Naar verwachting de grootste fractie volgend jaar maart voegde hij er trots aan toe.
Jaap van Waveren (ex-DBL) |
René Voigt (Ex-DBW) |
Kees Bosdijk (PvdA) vond dat de belangen van Loosdrecht onevenredig vaak aan de orde komen. Theo Reijn (CDA) constateerde dat bij de kandidaatstelling de herkomst van de kandidaten minder een rol spelen dan in het verleden. Wel vond hij dat de eigenheid van de kernen behouden moet blijven. Iets wat ook Joep Frijdal (VVD) benadrukte. Edwin Bult (GL) doceerde dat de kernen de achterbannen van de verschillende fracties zijn. Hilbrand Korver (HKA) riep in herinnering dat de verschillende subsidiestelsels van de oude gemeenten voor flinke problemen zorgde. Toch vindt hij dat de kernen individueel behandeld moeten worden. Harry Borghouts dankte de fractievoorzitters voor hun antwoorden.
Nieuw! Ze hamert!
Burgemeester Don Bijl hanteerde de voorzittershamer met uiterste zachtheid. Bij voorkeur niet en soms wel, als het echt niet anders kon. Voor diegenen die burgemeester Wim Kozijn hadden meegemaakt was dat een cultuurschok. Karen Heerschop hamert! Maar ze gaat er soepel mee om. Nadat de hamer met een klap was neergedaald op de tafel vroeg Jaap van Waveren (DBL) of hij nog iets mocht vragen. "Nee, u bent helaas te laat." Lachend: "Nee hoor, natuurlijk mag u dat." Waarmee de toon is gezet. |