persbericht
Eerste baby in Gooi en Vechtstreek digitaal:
zicht op ieder kind
Vanaf 1 januari 2010 moet in de jeugdgezondheidszorg vanuit overheidswege overal in Nederland digitaal geregistreerd kunnen worden. Ieder kind krijgt dan bij het eerstvolgende contact met de jeugdgezondheidszorg een digitaal dossier, het zogenaamde Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg (DD JGZ). Het DD JGZ bevat informatie over de ontwikkeling en gezondheid van een kind.
Consultatiebureauartsen, schoolartsen, verpleegkundigen en doktersassistenten van de jeugdgezondheidszorg houden het dossier bij. Zij gebruiken het bij elk contactmoment voor registratie en informatie. Zo draagt een digitaal dossier bij aan een beter zicht op de gezondheid en ontwikkeling van het kind. De kinddossiers leveren samen een schat aan informatie over wat ‘normaal’ is voor gezonde kinderen. Een ander doel van het DD JGZ is dan ook dat er een nauwkeuriger inzicht ontstaat van wat wel en wat niet gezond is. Kennis die bijdraagt aan een kwalitatief betere jeugdgezondheidszorg.
Zicht op ieder kind
Het papieren dossier van een kind is aanwezig op het consultatiebureau in de wijk waar het kind woont of op de locatie die is gekoppeld aan de school van het kind of centraal in het archief van de GGD. Met een digitaal dossier zijn gegevens van het kind op alle locaties waar de jeugdgezondheidszorg kinderen ziet beschikbaar. Ook kunnen gegevens beter, veiliger en sneller worden overgedragen. Dat is belangrijk want een kind verhuist, woont soms op twee adressen of krijgt een andere zorgverlener. Daarnaast is een digitaal dossier beter leesbaar dan een handgeschreven dossier.
Het DD JGZ is uitsluitend te gebruiken door artsen, verpleegkundigen en (dokters)assistenten die werkzaam zijn in de jeugdgezondheidszorg. Het digitaal dossier mag en kan alleen worden geopend door een zorgverlener die direct betrokken is bij de jeugdgezondheidszorg voor het kind. Het dossier is niet toegankelijk voor huisartsen, ziekenhuizen, scholen, jeugdzorg, gemeente, politie, justitie of andere personen en instanties.
De bescherming van de gegevens in het DD JGZ is vastgelegd in de Wet bescherming persoonsgegevens en de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst.
De jeugdgezondheidsorganisaties zijn ook nu verplicht een privacyreglement te hebben en zich daaraan te houden.
Eerste baby met DD JGZ
Vanaf eind oktober 2009 krijgen de nieuwgeboren kinderen in de regio Gooi en Vechtstreek een digitaal dossier. Dit vervangt het papieren dossier. De heer H. Schoon, wethouder jeugd van de gemeente Bussum, overhandigt de ouders van de eerste ‘digitale’ baby in Gooi en Vechtstreek op maandag 26 oktober om 16.30 uur op het consulatiebureau in de Brede School ‘Breeduit’ aan de Lange Heul in Bussum een toepasselijk kraamcadeau. |