De dorpsavond die gisteren in Kortenhoef werd gehouden was min of meer een herhaling van de dorpsavond van april vorig jaar.
Alle bekende onderwerpen kwamen weer langs met hier en daar een accentverschuiving. Het verkeer, hangjongeren, een plek voor de jeugd, hondenpoep, gevaarlijke plekken voor fietsers, de Dobber en nieuwbouwplannen. De zaal van de Dobber was tot de laatste plek gevuld, toen burgemeester Karen Heerschop de aftrap gaf.
Het college was 's middags op bezoek geweest bij vier bedrijven. Art to Join van Ingrid Janssen (schildercursussen en -workshops), Scheeptimmerwerf Peter Schouten (nieuwbouw van houten schepen), Scheepsbouwer Piet Dekker (restauratie van oude zeilschepen en andere voertuigen) en de boerderij van de familie Pelsma aan het Zuidereinde. Wethouder Gerard Abrahamse beschreef beeldend en wervend de bezoeken die afgelegd waren.
Groenewoud
Wethouder Betske van Henten gaf een toelichting op de plannen om te bouwen op de belt Groenewoud. Vanaf de start in 1998, toen de samenwerking tussen de gemeente, Natuurmonumenten en ING Vastgoed begon, wordt er onderzoek gedaan naar de haalbaarheid om met de opbrengst van woningbouw de belt te isoleren, dan wel te elimineren. De wethouder deelde gisteren mee dat de drie partijen nog steeds de haalbaarheid van het project onderzoeken. Waarmee er in tien jaar tijd geen enkele voortgang lijkt te zijn geboekt.
Ernstige vervuiling
Wethouder Van Henten vertelde de resultaten van een bodemonderzoek op de belt. Daaruit kwam dat er sprake is van "ernstige spoedeisende vervuiling" en "verontreinigd grondwater". Omdat het water niet naar de woonwijk aan de Zuidsingel stroomt is er geen risico voor die wijk. Binnen vier jaar moet er wel actie ondernomen worden. Over de kosten van die operatie wordt overleg gevoerd met de provincie.
Vanuit de zaal werd diverse malen gevraagd hoe de gemeente denkt het verkeer van Groenewoud af te wikkelen. Wethouder Van Henten gaf aan dat daar pas over nagedacht zal worden als blijkt dat het project haalbaar is in financiële zin.
Antoniusterrein
Over nieuwbouw op het Antoniusterrein aan de Kerklaan wordt nog steeds met de omwonenden overlegd.
Vacuplast
De bouwer van de huizen op het Vacuplastterrein aan de Kninginneweg heeft zich bedacht. Hij wil zeven verandawoningen bouwen in plaats van vijf herenhuizen. Daartoe gaat hij een nieuwe bouwvergunning aanvragen.
Na wethouder Betske van Henten was het de beurt aan wethouder Lia Moote. Zij ging in op de toekomst van de Dobber, hangjongeren en een plek voor de jeugd.
Dobber
Over de Dobber is niets nieuws te melden. Volgende maand komt het onderwerp in de commissie en in de raad. Vanuit de zaal kwamen verzoeken om snel iets met de Dobber te doen. Iemand verbaasde zich erover dat de wethouder op zoek is naar een plek voor disco voor de jeugd, terwijl de Dobber daar volgens hem voor geknipt is. Mevrouw Steenvoorden, die in mei aangaf de exploitatie van de Dobber op zich te willen nemen samen met de heer Hagen van Pan en Koek, meldde zich weer. "Gun de Dobber toch aan ons!"
Hangjongeren
Wethouder Moote kondigde aan dat er op 27 okober een avond wordt georganiseerd waar gesproken zal worden over problemen met hangjongeren. Zij noemde in dat verband de Rozenhof, de Bruinjoost en de Meenthof.
Uit de zaal kwam de vraag of voetballen op de Meenthof verboden kan worden. Burgemeester Heerschop was resoluut in haar antwoord. "Nee ik kan voetballen niet verbieden en ik kan een verbod ook niet handhaven."
Wethouder Moote is nog steeds in overleg met de Fuik, de omwonenden en andere betrokkenen over de ingebruikname van de ruimte aan de achterzijde van de Fuik voor de jeugd. Probleem daarbij is het bestemmingsplan, dat disco niet toestaat, maar zelfverdedigingscursussen en danslessen wel. |