persbericht
Nieuwe communicatienota zet in op meer burgerparticipatie
Burgemeester en wethouders stemmen in met de nieuwe communicatienota van de gemeente. Anders dan voorheen wordt veel meer aandacht gegeven aan burgerparticipatie.
Informeren
Het communicatiebeleid van de gemeente was toe aan vernieuwing en uitbreiding. In het huidige beleid ligt veel nadruk op het informeren van de inwoners. De informatiemogelijkheden voor de inwoners zijn legio, burgers kunnen zich over alle zaken die in de gemeente spelen op allerlei manieren laten informeren. Daarvoor zijn middelen ontwikkeld als de gemeentepagina, de website, folders, informatie- en inspraakbijeenkomsten, dorpsavonden en dergelijke.
Participeren
Minder mogelijkheden waren er tot op heden voor het verwerken van inbreng vanuit de bewoners in de beleidsplannen. Daarvoor worden nu in de nieuwe nota voorstellen gedaan. Burgerparticipatie moet vast onderdeel worden van plan- en beleidsvorming. Burgers moeten veel meer en veel eerder dan voorheen mogelijkheden geboden krijgen om invloed uit te kunnen oefenen op nieuwe plannen en beleid. In de nota wordt onder andere voorgesteld om bij het begin van ieder maatschappelijk relevant beleidsproces vast te leggen welke participatiespelregels en –niveaus voor dat proces gelden. College en raad hebben op die manier een goed instrument in handen om te controleren of het juiste participatieniveau wordt toegepast. |