WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bloggen en Wachtgeld
Wijdemeren, ma 9 maart 2009

Iedereen blogt. Maar in Gouda heeft het presidium bloggende raadsleden aan banden gelegd. En, werkloze wethouders hebben een probleem.

Weblog

Een weblog (blog) is een dagboek op internet. Dat is een populaire bezigheid die door veel politici beoefend wordt in een poging om de afstand tot de kiezer te verkleinen. Ministers doen het, gedeputeerden doen het, wethouders doen het en raadsleden doen het. Naast al die duizenden anderen die het ook doen.

In Gouda waren sommige raadsleden bang dat de bloggende raadsleden teveel aandacht kregen, dus werden er afspraken gemaakt. Niet tot ieders tevredenheid, zo staat in Binnenlands Bestuur. In Wijdemeren zijn het alleen enkele CDA raadsleden die een enkele keer bloggen op de CDA website.

Wachtgeld

Ook in Binnenlands Bestuur een verhaal over wethouders die hun functie zijn kwijtgeraakt. "Wanneer ze na gemeenteraadsverkiezingen niet herbenoemd worden of moeten aftreden om politieke of persoonlijke redenen zijn ze 'ineens' baanloos." Daar wordt in heel Nederland veel, heel veel wachtgeld aan uitgekeerd, omdat ze moeite hebben om werk te vinden. (6,4 miljoen dit jaar in de 25 grootste steden alleen al.)

In een onderzoek worden aanbevelingen gedaan om na het wethouderschap sneller aan de slag te komen. Ook vindt men de term "wachtgeld" niet erg gelukkig gekozen. De regeling stimuleert niet om snel weer aan de slag te gaan. Maar, een sollicitatieplicht wordt ook niet als oplossing gezien. Er zou meer hulp moeten komen bij het zoeken naar werk.

bron
Binn. Bestuur
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
7 gr.
windkr. 5