WIJDEMEERSE WEBKRANT
Lintjesregen houdt aan
Wijdemeren, di 2 juni 2009

Na de jaarlijkse lintjesregen op 29 april was er vanmiddag weer een tweede lintjesbui. Zeventien vrijwilligers kregen een koninklijke onderscheiding.

Vier burgemeesters

Er werd flink uitgepakt vanmiddag in het Hoftheater van verzorgingshuis de Beukenhof in Nieuw Loosdrecht. Maar liefst vier burgemeesters kwamen zeventien vrijwilligers de versierselen opspelden, die hoorden bij de onderscheidingen. Burgemeester Ernst Bakker van Hilversum, burgemeester Van Gils van Huizen, burgemeester De Groot van Baarn en burgemeester Don Bijl van Wijdemeren waren present om de onderscheidingen aan "hun burgers" uit te reiken.

Vijwilligerswerk

Het ging in alle gevallen om vrijwilligers die vele jaren, twintig, dertig, tot zelfs in één geval vijftig jaar, belangeloos tijd hadden gegeven aan vrijwilligerswerk in de Wijdemeerse verzorgingshuizen.

Het idee voor deze lintjesregen ontstond toen burgemeester Don Bijl tijdens de avondvierdaagse in Loosdrecht in aanraking kwam met de Beukenhof en daar met eigen ogen zag hoeveel vrijwilligers in de weer waren. De vrijwillgers waren naar de Beukenhof gelokt met een z.g. vrijwilligersmiddag. De verbazing was van de gezichten af te lezen toen de aap uit de mouw kwam.

(Meer foto's bij dit bericht worden later toegevoegd. Red. WWK)

In onderstaand persbericht van de gemeente Wijdemeren staan de gedecoreerden.

persbericht

Zeventien vrijwilligers gedecoreerd

Zeventien vrijwilligers van verzorgingshuizen de Emtinckhof en de Beukenhof in Loosdrecht en Oudergaard in Kortenhoef zijn op 2 juni Koninklijk onderscheiden.

Op deze dag organiseerde zorgorganisatie Inovum een speciale vrijwilligersdag waarop de vrijwilligers die zich al lange tijd als vrijwilliger verdienstelijk maken in het zonnetje werden gezet. Burgemeester Bijl speldde hen de versierselen op die horen bij het Lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau.

Bij de Emtinckhof, de Beukenhof en Oudergaard zijn veel niet-betaalde krachten werkzaam. Deze vrijwilligers zijn onmisbaar. Niet alleen omdat zij veel werk verzetten, maar ook omdat vrijwilligers een natuurlijke schakel zijn naar de samenleving. Uit de grote groep vrijwilligers hebben 17 mensen een lintje ontvangen. Het gaat om vrijwilligers die 18 jaar of langer actief zijn en hiermee deze bijzondere maatschappelijke waardering verdient hebben.

De heer M.B. Bakker uit Loosdrecht (1990 – heden)

In 1990 werd de heer Bakker door de toenmalige directeur van de Beukenhof, de heer Floor, gevraagd om als vrijwilliger wat kleine boodschapjes te doen voor de bewoners van de Beukenhof. Hij heeft dit opgepakt en steeds verder uitgebouwd. Hij doet het nu al 19 jaar met veel plezier en heeft inmiddels met diverse bewoners van de Beukenhof een fijne en waardevolle relatie opgebouwd. Daarnaast brengt de heer Bakker iedere week voor de groep “behandeling” de bij een aantal bewoners van de Beukenhof afgenomen bloedmonsters naar het ziekenhuis in Hilverum.

Mevrouw A.C. Bakker-Floor uit Loosdrecht (1980 - heden)

In 1980 begon mevrouw Bakker haar werk als vrijwilligster door mee te helpen aan de organisatie van de jaarlijkse bazaar/rommelmarkt. Dit vooral om fondsen te werven voor de activiteiten die de vrijwilligers organiseren. Er werd verzameld, getaxeerd, verkocht en weer opgeruimd. Ze vond het zo leuk en gezellig dat ze zich aanmeldde als vaste vrijwilliger. Ze is sindsdien betrokken geweest bij diverse activiteiten, zoals spelletjesavonden, markten, weeksluiting, zang- en muziekavonden, toneel enz. Zij verrichtte vrijwilligerswerk voor zowel de Beukenhof als de Emtinckhof. Op dit moment is ze voornamelijk actief voor de wekelijkse handwerkmiddag in de Emtinckhof en de weekafsluiting in de Emtinckhof. En ze is altijd beschikbaar voor activiteiten waarbij haar hulp wordt gevraagd.

Mevrouw L. de Beer-van Langen uit Loosdrecht (1976 - heden)

Mevrouw heeft als motto:  “Ik ben vrij inzetbaar. Als ik gebeld wordt, dan kom ik er aan!”. En dat brengt ze ook letterlijk in praktijk. En wat belangrijk is: ze beleeft ook zelf veel plezier aan alle activiteiten die ze als vrijwilliger ondersteunt en organiseert. Zo enthousiasmeert ze veel bewoners tot deelname. De activiteiten waar zij zich in de Emtinckhof en de Beukenhof voor inzet zijn te veel om allemaal te noemen; Soos, dagopvang, koersbal, “Uit in eigen huis”, invulling geven aan de woensdagmiddagen (muziek, high tea, spel enz.), verhalentafel, koffieconcerten, modeshows en feestprogramma’s, organiseren Sinterklaasfeest, kerstfeest en verwendagen en zelfs voor diegenen die dat willen en kunnen de avondvierdaagse. Afgezien van de zomervakantie is mevrouw dagelijks in de verzorgingshuizen te vinden. Buiten de vrijwilligersactiviteiten voor de Emtinckhof en de Beukenhof is ze ook geruime tijd betrokken geweest bij de organisatie van speciale vakanties voor ouderen onder de paraplu van Versa.

De heer C.A. de Boer uit Loosdrecht (1985 – heden)

De heer De Boer begon zijn vrijwilligerswerk voor de Beukenhof in 1985. Sinds 2003 heeft hij zijn vrijwilligersactiviteiten uitgebreid tot de Emtinckhof. Hij zette zich voor de volgende activiteiten: coördineren van de kerkdiensten, zwemmen met bewoners van de Beukenhof, gymnastiek, schaken, borreluur, herensoos, muziekuur en bridge. Ook is hij behulpzaam bij het invullen van belastingaangiften en andere papieren. Ook deze mijnheer is inmiddels de 80 gepasseerd en nog steeds actief!

Mevrouw E.J. Brand-Hendrikse uit Loosdrecht (1980 – heden)

In 1980 begon mevrouw haar vrijwilligerswerk met het schenken van koffie en thee in de Emtinckhof. Al snel was ze vaste invaller in het winkeltje in de Emtinckhof. En zo werd het steeds meer. Mevrouw verzorgt al jaren lang samen met twee collega-vrijwilligers het bloemschikken in de Emtinckhof. Verder is ze  mede-organisator van modeshows,  high tea middagen met een creatief tintje, wintermarkten en speciale Emtinckhofavonden. Mevrouw is een vrijwilliger waar men altijd op kan rekenen. Trouw aan de inwoners en de activiteiten die ze voor deze inwoners organiseert.

Mevrouw A.H. v.d. Bunt-den Daas uit Loosdrecht (1977 – heden)

Mevrouw is vanaf het begin, in aanvang samen met haar man die inmiddels is overleden, betrokken bij de kerkdiensten in de Beukenhof. Dit breidde ze al snel uit tot andere activiteiten.  Mevrouw heeft oog voor details. Ze wil de mensen graag verwennen. Zo verzorgt ze bijvoorbeeld graag een speciaal ontbijtje voor de bewoners in vakantietijd. Ze is betrokken bij de sinterklaasvieringen en is zelfs een paar jaar “Zwarte Piet” geweest.  Daarnaast is ze altijd oproepbaar als vaste invalkracht.

Mevrouw M. Dros-Hopman uit Loosdrecht (1985 – heden)

Mevrouw Dros startte in 1985 bij de ondersteuning van de handwerkgroep. Ze is zelf een vaardige handwerkster en met nuttige adviezen, enthousiasme en geduld weet ze menigeen tot leuke prestaties te brengen. De handwerkochtenden zijn niet alleen gericht op het handwerken op zich. Juist het samen bezig zijn en onderwijl een praatje maken, “je verhaal kwijt kunnen” maakt deze bijeenkomsten tot bijzonder waardevol voor een aantal bewoners van de Beukenhof. Naast haar bijdrage aan de handwerkgroep ondersteunt mevrouw de organisatie van het borreluurtje op de zaterdagochtend.

De heer J. de Kloet en Mevrouw R. de Kloet-van Ettekoven uit Loosdrecht (1990 – heden)

Dit echtpaar heeft in 1990 het initiatief genomen voor de wekelijkse protestantse kerkdienst in de Beukenhof. Ze bereiden de diensten voor, maken de ruimte in orde, maken roosters, onderhouden de contacten met de geestelijk verzorgers en muzikale begeleiders enzovoort. Ook zorgen ze er steeds voor dat er voldoende vrijwilligers zijn voor de begeleiding van de bewoners naar de dienst en weer terug. Ze zijn hierin trouw. Iedere week opnieuw zijn ze hier uren zoet mee. Voor veel bewoners is het bijwonen en deelnemen aan de wekelijkse kerkdienst vanuit hun geloofsovertuiging heel belangrijk. Zonder het initiatief en de inzet van dit echtpaar en de vele vrijwilligers die hierbij betrokken zijn zouden deze kerkdiensten niet mogelijk zijn.

Mevrouw A.J. Peute-Hagesteijn uit Loosdrecht (1992-heden)

In de hal van de Emtinckhof is een winkel voor de dagelijkse boodschappen. Deze winkel is zes dagen per week open en wordt gerund door vrijwilligers. Woensdag is de dag van mevrouw Peute. Zij is de spil waar de winkel om draait. Ze zorgt voor de bevoorrading, het prijzen van de artikelen en het inroosteren van alle vrijwilligers. Ze heeft daar haar handen vol aan, maar doet het nog altijd met veel plezier. Ze geniet van het organiseren en het contact met de bewoners en bezoekers. Er is veel waardering voor de wijze waarop zij zich inzet voor haar medemens.

Mevrouw N. Poldervaart-Roodenburg uit Loosdrecht (1985 – heden)

Wat bezoekjes afleggen werd al snel regelmatig bezoekjes afleggen bij verschillende bewoners. Eerst in de Beukenhof en nu nog in de Emtinckhof. Ook begeleidde ze regelmatig bewoners bij bezoeken aan het ziekenhuis. Juist op zulke momenten is ondersteuning voor bewoners belangrijk. Ze zijn op die momenten vaak gespannen en dan is het fijn als er iemand is die wat ontspanning kan bieden, ondersteunt bij nare onderzoeken en ook even meeluistert naar wat de dokter zegt. Op dit moment is mevrouw nog actief bij de organisatie van de kerkdiensten in de Emtinckhof en tijdens de wekelijkse spelletjesmiddag op de maandagen.  Daarnaast kan altijd een beroep op mevrouw gedaan worden voor hulp. Ze blijft er niet voor thuis, maar als ze er is dan komt ze direct in actie.

De heer P. Pos uit Kortenhoef (1988 – augustus 2008)

Wekelijks bezocht de heer Pos trouw enkele bewoners van Oudergaard. De mensen zagen naar zijn komst uit, konden even hun verhaal kwijt en kregen zo de nodige afleiding. De heer Pos is zelf al op leeftijd (82 jaar), maar de ritjes naar Oudergaard hoorden er bij. Mede gelet op zijn leeftijd en gezondheid heeft de heer Pos met pijn in zijn hart zijn vrijwilligersactiviteiten na ruim twintig jaar trouwe inzet in augustus 2008 beëindigd.

Mevrouw J.H. Prinsen-van de Bunt uit Loosdrecht (1984 – heden)

Mevrouw begon als vrijwilliger op de Emtinckhof. Ze was er elke woensdagmiddag om de bewoners te helpen tijdens de handwerkmiddag. Al snel hielp ze ook tijdens de handwerkmiddagen op de Beukenhof. Nu is ze nog actief bij de organisatie van de kerkdien ten in de verzorgingshuizen en leverde waar nodig hand en spandiensten. Ook werkt ze elke donderdagmiddag mee aan de Soos. Verder is ze jarenlang bij Versa Ouderenwerk in Hilversum mede-organisator geweest van speciale vakanties voor ouderen.

Mevrouw D. Rozendaal-Vink uit Loosdrecht (1981 tot heden)

Mevrouw Rozendaal bemenst sinds “mensenheugenis” elke zaterdagmiddag het winkeltje in de Beukenhof. Daarnaast is ze actief in de organisatie van de avondvierdaagse, verwendagen en braderieën. Een opgewekte mevrouw die menigeen in het winkeltje wist te vinden. Soms om iets te kopen maar ook vaak om even een praatje te maken. Dit heeft ze kort geleden beëindigd. Ook is ze behulpzaam tijdens de wekelijkse handwerkmiddag op de Emtinckhof en is ze vaste vrijwilliger van de “Beukenavond”. Dit is een maandelijkse avond waarop toneeluitvoeringen, muziekuitvoeringen en dergelijke worden georganiseerd. Mevrouw is een vrijwilliger in hart en nieren. Altijd tot hulp bereid. Men hoeft maar te bellen!

Mevrouw J. Schras-van Willigenburg uit Loosdrecht (1982 – heden)

Het begon allemaal met wat boodschapjes doen voor de bewoners van zowel de Emtinckhof als de Beukenhof. Al snel was mevrouw ook actief tijdens de spelletjesmiddag en begeleidde ze de bewoners naar diverse activiteiten. Op dit moment is mevrouw nog actief tijdens de woordspelletjes op de dinsdagmorgen en springt zij op allerlei terreinen bij waar dit nodig is. Eén keer per vier weken verzorgt zij in de Emtinckhof de weekafsluiting. Mevrouw is inmiddels de 80 gepasseerd en het is opmerkelijk dat zij zelfs op deze leeftijd nog steeds actief is als vrijwilliger.

Mevrouw M.E. Vrijhof-de Bree uit Loosdrecht (1987 – heden)

Mevrouw is een voorbeeldvrijwilliger. Al jarenlang op diverse terreinen binnen het vrijwilligerswerk van de Emtinckhof actief. Overal inzetbaar en altijd enthousiast. Niet weg te denken in de wereld van de vrijwilligers. Zij is coördinator van de spelletjesavond op de maandagen en betrokken bij de weekafsluiting. Eigenlijk is ze er altijd en springt ze in daar waar ze ook maar enigszins denkt dat ze iets kan betekenen. Ze is steun en toeverlaat van menigeen zowel de bewoners als de coördinator van de vrijwilligers.

Mevrouw J. Wingelaar-Van de Bunt uit Loosdrecht (1988 – heden)

In 1988 werd mevrouw ouderling van de Gereformeerde Kerk van Nieuw-Loosdrecht. In die hoedanigheid was ze betrokken bij de bewoners van de Beukenhof. Al gauw was ze een regelmatige gesprekspartner voor diverse bewoners. In 1993 werd ze officieel vrijwilligster van de Beukenhof. Eén keer per week is ze een ochtend of middag te vinden bij de bewoners van de afdeling Korenbloem. Een praatje, een bemoediging. De bewoners kennen haar en kijken uit naar haar bezoekjes. Ook begeleidde ze lange tijd bewoners bij ziekenhuisbezoek. Verder is ze betrokken bij de organisatie van diverse jaaractiviteiten, waaronder de Avondvierdaagse, kerstfeest en dodenherdenking.
bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
21 gr.
windkr. 4