WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nesciolezing Egypte
Kortenhoef, za 10 januari 2009

Op zondag 18 januari organiseert de Oecumenische Streekgemeente Kortenhoef een Nesciolezing over Eeuwig leven in het oude Egypte.

persbericht

Zondag  18 januari  Nesciolezing  annex  koffieconcert
Oecumenische Streekgemeente  Kortenhoef
 “ Eeuwig leven in het oude Egypte”

Op zondag 18 januari zal kunsthistorica Muriël de Beer u meenemen naar de cultuur van het oude Egypte, een cultuur die zich richtte op het 'eeuwig leven'.

Het mummificeren van de overledenen, de voorwerpen die werden meegegeven in het graf, alles wijst er op dat men gericht was op een leven na de dood en het voortbestaan in een hiernamaals.
De opvatting dat niet alleen farao's maar ook minder hoog geplaatste personen een eeuwig leven zou zijn beschoren, blijkt uit talloze archeologische (graf)vondsten.
Er blijken soms verrassende elementen in hun beeldtaal te zitten, die we terugzien in de latere, christelijke tijd. Dit zal aan de hand van enkele voorbeelden worden toegelicht.

Drs. Muriël de Beer studeerde in 1990 af in de Algemene Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Daarna volgde zij de universitaire lerarenopleiding en doceerde onder meer aan de kunstacademie in Kampen. Sinds 1991 is zij als freelance docente verbonden aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs, waar zij met veel toewijding en enthousiasme cursussen ontwikkelt en geeft.

Het concert zal worden verzorgd door Mark Zandstra, viool en Edward Maatjes, vleugel. Zij zullen ten gehore brengen :

Prokofieff, sonate voor piano en viool, opus 80
Tartini, duivelstrillersonate van Tartini

Mark Zandstra studeerde bij de bekende vioolpedagoge Davina van Wely aan het conservatorium in Amsterdam, waar hij in 1990 het examen uitvoerend musicus deed. Hij maakte deel uit van diverse ensembles waaronder het Gelders Orkest te Arnhem en het Amsterdams Barokgezelschap.
Sinds 1997 is hij werkzaam in de IT.
Daarnaast is hij nog altijd actief als viooldocent en treedt hij op in kleine bezettingen.

Naast zijn werk bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, heeft Edward Maatjes de pianostudie gedaan aanvankelijk bij Peter Cramer, later bij Jet Röling en de pedagoog Ben Smits. Als finalist heeft hij deelgenomen aan het Rotterdams pianoconcours. Opgetreden heeft hij als solist en in verschillende kleine ensembles. Niet alleen achter de piano, maar ook als organist.

Het duo Mark Zandstra en Edward Maatjes is ruim een jaar actief, en heeft opgetreden in kleine kring en in Musis Sacrum te Arnhem met veel succes bij een lunchconcert (januari 2008).
Zondag 18 januari  in deze Nesciolezing in Kortenhoef en tevens is er een optreden gepland in de Willibrordkerk te Utrecht.
         
Aanvang   :  11.00 uur

Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk
Entree:  €  6,00
Kortenhoef.
Inl. 035-6561961
www.osg-kortenhoef.nl


Zondag 15 februari bezoeken we in het kader van het jaarthema “eeuwig leven”   het Filmhuis, Brediusdam1,  Bussum. Voor de OSG wordt dan vertoond de film “ AFTER  LIFE”, van de Japanse filmer Kore-Eda Hirokazi. Reserveren noodzakelijk , bij : Corrie van Egmond  030-2313138 , mail: covae9 at cs.com   of bij: Ben Koning    035-6913054, mail: toosp.benk at 12move.nl

Aanvang:  11.00 uur.
Zaal open: 10.30 uur
Entree: € 7,50.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
stralend
- 4 gr.
windkr. 2