WIJDEMEERSE WEBKRANT
Putter is mild gestemd
Kortenhoef, vr 9 januari 2009

Putter is blij met het ijsfeest dat in Kortenhoef is losgebarsten. Het stemt hem wat milder over de gemeentelijke ontwikkelingen.

ingezonden bericht

IJS

Valt er nog wat te zeuren? Is er dan heden helemaal geen kritiek op het gemeentelijke reilen en zeilen mogelijk?

Er waren toch commissievergaderingen. Er zijn toch wel een paar vreemde dingen gezegd, die enig commentaar behoeven. Nee, allemaal tot uw dienst maar nu even niet. Nu is Wijdemeren omgetoverd in sprookjesland en dan  is er voor scherpslijpers genre Putter geen plaats. Het gemeentebestuur met zijn niet te bevatten miskleunen ligt op deze winterdagen diep in de schaduw van de stralende winterzon, die plassen en sloten aangenaam rondom het vriespunt houdt.

Vraagtekens bij die rare Dobberrel, waarbij eerst een zogenaamd solistisch opererende wethouder de schuld kreeg, die vervolgens wist duidelijk te maken dat hij keurig met verslagen en een ambtenaar had gewerkt, welnu dat vraagteken blijft onaangeroerd op het toetsenbord staan.

Over de wereldprimeur van de griffier die betoogde dat iedere fractie in de commissie maar één stem heeft (waar haalt hij het vandaan?) zul je mij nu niet horen.

Dat de gemeentesecretaris niet weet wat zijn ambtenaren doen zullen we hem wel eens een andere keer kwalijk nemen.

Nu regeert Koning Winter en borduren de bomen met hun beijzelde takken de azuurblauwe lucht. Nu rijdt Krijn Spaan, televisieheld van TV Noord-Holland, met zijn oranje muts diep over de oren van hot naar her om te zorgen dat de tienduizenden schaatsers (waaronder nogal wat domme dwaze ouderen) na vijf en twintig kilometer genieten, tevreden en trots met hun medaille naar huis kunnen terugrijden.

Twaalf jaar geleden was het. Niemand geloofde er meer in. De aarde warmde immers op, de winters zouden nooit meer worden wat ze eens waren geweest. Maar het wonder gebeurde en met min tien en zelfs met min vijftien op de thermometer werden Kortenhoef en Ankeveen plotseling voor die tienduizenden het centrum van de wereld. Soms was de stroom auto’s nauwelijks te verwerken, dubbeldeksbussen  vol met schoolkinderen kropen over de dijk, ritsen wandelaars in bonte kleuren zochten een plek bij de opstapplaatsen. En het ging. Het lukte allemaal. Hier en daar moest een ambulance te hulp worden geroepen. In een enkel geval sprak de politie sussende woorden. Maar in zijn totaliteit was het één groot feest.
En van dat feest weet op dit moment niemand het einde

Een mooi en vreugdevol begin van het nieuwe jaar 2009
Waarvan ik van harte hoop dat het voor iedereen een gelukkig jaar zal worden.

Putter

Naschrift redactie:

Ten aanzien van de opmerking van de griffier tijdens de commissievergadering over de stemverhouding even de puntjes op de i. Hij had gelijk.

Hij wees op de brief die staatssecretaris Bijleveld naar alle gemeenten in Nederland zond, inzake stemmingen in commissies. Het gaat om gewogen stemmingen die niet toegestaan zijn. Laten we als voorbeeld een commissievergadering in Wijdemeren nemen, waarbij van alle partijen 1 raadslid aanwezig is. Het raadslid van het CDA vertegenwoordigt 5 raadszetels, van de VVD 4, van de PvdA 3, van DBL 3, van DBW 2, van GL 1 en van HKA 1. In sommige gemeenten had de stem van het CDA lid vijf maal zoveel gewicht bij een stemming in een commissie als de stem van GL.

Dat heeft de staatssecretaris in maart 2008 verboden. De gemeentewet staat dat volgens haar niet toe. Er is en blijft een principe van one man, one vote, waarbij raadsleden wel, maar fractieassistenten niet mee mogen stemmen.

Afgelopen dinsdag was er een bezetting van de commissie waarbij de raadsleden van de coalitie in de minderheid waren. Temeer omdat Hilbrand Korver (HKA) geen coalitie meer is en Edwin Bult (GL) de zijde van de oppositie koos.

Voor de eenvoud versimpelden wij in ons bericht van dinsdag de mededeling van de griffier, waarmee wij hem geen recht deden.

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
stralend
- 6 gr.
windkr. 2