WIJDEMEERSE WEBKRANT
Slecht Wethouderjaar
Wijdemeren, vr 9 januari 2009

Binnenlandse Bestuur, een vakblad voor gemeenteambtenaren, zette op een rijtje hoeveel en welke wethouders afgelopen jaar vertrokken en waarom.

Uit het overzicht blijkt dat het een slecht wethouderjaar in Nederland was. De cijfers:

Aantal afgetreden wethouders in 2008

Totaal vertrokken/verdwenen: 196
Na politieke breuk: 122
Gezondheid: 21
Burgemeestersbenoeming: 10
Anders/persoonlijk: 16
Andere zakelijke werkkring: 9
Andere politieke werkkring: 3
Overlijden: 5
Herindeling: 10

Per partij  

In het overzicht per partij is de PvdA koploper met 56 wethouders, gevolgd door het CDA met 49 wethouders. De VVD volgt met 36 wethouders. Overigens is dit ook ongeveer de krachtsverhouding tussen de partijen. Relatief zijn er dus van alle partijen even veel wethouders gevallen.

Rampjaar

Het afgelopen jaar is geen historisch dieptepunt. Het jaar 2004 blijft het rampjaar voor wethouders. Toen moesten 145 wethouders na een politieke vertrouwensbreuk het veld ruimen. Met een score van 122 is 2008 het op één na slechtste jaar voor wethouders sinds de invoering van het dualisme in 2002.

In het overzicht van de oorzaken staat over Wijdemeren:

Wijdemeren – Redenen: vertrouwensconflicten

Wim Neef (CDA) stapt op vanwege gebrek aan vertrouwen in de raad. Aanleiding: een betaling vanuit het buitenland op zijn rekening. Opvolgster: Betske van Henten-Meijer (CDA).
Wim Lorjé (VVD) neemt ontslag na vertrouwensbreuk met eigen fractie die ontevreden is over negatieve publiciteit inzake een aantal zware dossiers.

bron
Bin. Bestuur
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
stralend
- 6 gr.
windkr. 2