WIJDEMEERSE WEBKRANT
Gemeentelijke Willekeur?
Kortenhoef, wo 18 februari 2009

Putter trekt een parallel tussen wat hij zag in Zembla, over ondernemers die tussen de gemeentelijke wielen kwamen, en de kwestie De Ridder.

ingezonden bericht

Ridder

Ga nooit procederen tegen de gemeente”, raadde onlangs op televisie *) een deskundige aan,  “uiteindelijk verlies je het altijd. De gemeente heeft tijd genoeg, overschrijdt met gemak wettelijke termijnen, beschikt over een batterij ambtenaren en geld speelt geen rol. Kortom,je maakt geen schijn van kans.

Heeft hij gelijk? Laten we met z´n allen de uitspraak eens toetsen aan de problemen van de  jachthaven Ridder aan het Moleneind in Kortenhoef.
Sjaak Ridder ligt in conflict met de gemeente, maar besluit op zeker ogenblik de gemeente ter wille te zijn in een zaak waarin de gemeente nogal moeilijk zit. Daar moet dan wel iets tegenover staan. Ridder en gemeente sluiten een overeenkomst ter verbetering en vergroting van de jachthaven.

Als de overeenkomst getekend is schrikt de gemeente zich te pletter. Er is iets fout gegaan. Niet goed gelezen? Zomaar een handtekening gezet? De gemeente wil van de overeenkomst af, roept iets van in strijd met de goede zeden en de openbare orde en er volgt een arbitrage procedure (waarin de gemeente wordt vertegenwoordigd door mr. E.E. van der Laan, de huidige minister, maar dit terzijde)

Maar zelfs dat helpt niet. De gemeente Wijdemeren gaat voor de volle honderd procent onderuit,  krijgt op alle punten ongelijk en nog een veeg uit de pan ook. Ze mag ook de kosten betalen zijnde ruim 25.000 euro.    

De uitspraak van de arbitragecommissie dateert van februari 2008. Nu zou je denken dat de gemeente na zijn wonden te hebben gelikt met een maximum aan souplesse en het schaamrood op de kaken, welke procedure dan ook tegen jachthaven Ridder, stop zet of nalaat. Nee dus. Want nog niet zo lang geleden, begin deze maand, ontving de jachthaven een brief van zes kantjes, waarin de scherpslijpers van de gemeente hem voor de zoveelste keer met een dwangsom dreigen.

Misschien is Sjaak Ridder niet het braafste jongetje van de klas, dat kan best wezen, maar deze houding van het gemeentebestuur is van een onbegrijpelijke botheid.. Hoeveel geld smijt het overigens met dit soort zaken over de balk?
Raadsleden zijn er nooit in geslaagd de werkelijke kosten van juridische procedures boven water te krijgen. Raadsleden zijn trouwens nogal laks om dit soort gemeentelijke drammerij  aan de kaak te stellen..
Geen schijn van kans?

Eén ding staat vast: zonder hulp kan jachthaven Ridder deze onsmakelijke oorlog nooit winnen.  

Putter

*) Die deskundige, een professor in bestuursrecht, sprak die woorden in Zembla van 1 februari, naar aanleiding van drie voorbeelden waar een ondernemer door de gemeente waar zij hun bedrijf hadden zodanig gepest werden dat het bedrijf failliet ging en hun familie volkomen overspannen raakte. In één geval circuleerden binnen het gemeentehuis zelfs mailtjes met daarin "het project ondernemer X pesten".

Red. WWK

De uitzending is te zien op uitzendinggemist.nl.

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
3 gr.
windkr. 2