In De Zijlijn
Dat was dan dat
Het is 31 december 2010. Oudejaarsdag. Buiten is het niet pluis. De hele dag wordt er geknald en afgestoken. Groepjes jongens trekken door het dorp met hun rugzak gevuld met rotjes, strijkers en vuurpijlen.
Tijd om wat overpeinzingen aan het scherm toe te vertrouwen.
2009 was een raar jaar. Toen het jaar begon was de kredietcrisis net uitgebroken. Banken vielen om, aandelen bleken plotseling gehalveerd in waarde en overheden staken miljarden euro’s en dollars in banken om die overeind te houden. Rolden er koppen? Nee. Iedereen bleef zitten waar hij zat. Bij de banken verschenen de eerste bonussen na enkele maanden weer, alsof het de eerste krokussen waren, die hun kopje door sneeuw staken. Eelco Brinkman legde uit dat hij het ABP fantastisch geleid had en overhandigde de voorzittershamer met graagte aan een opvolger die ook geen verstand van pensioenen en bankieren had. Bij DSB zat een nestje prominente VVD-ers te incasseren, maar niet op te letten. Frank de Grave was de positieve uitzondering in het gezelschapje van Zalm, Linschoten en Nijpels.
Wat dichter bij huis had Wijdemeren een discussie met Noord-Holland over de begroting. Deugde die nu wel of niet? Moest Wijdemeren nu wel of niet onder toezicht? Onder toezicht van wie? Nou, van de provincie die net 78 miljoen in een IJslandse geiser in stoom had zien opgaan, terwijl de ambtenaren nog zo gewaarschuwd hadden. Trokken GS het boetekleed aan? Nou nee. Er kwam een commissie aan te pas die uitgebreid onderzoek deed en concludeerde wat iedereen al aan zijn water voelde. Het klopte niet. Trad de verantwoordelijke gedeputeerde toen af, zult u vragen. Want zo gaat dat toch in de politiek? Nou nee. In Noord-Holland trad het hele college een dagje af, om de volgende dag weer plaats te nemen op de bestuurszetels. Inmiddels was de geloofwaardigheid echter al zo beschimmeld, zeker toen ook nog bleek dat er zeer kwistig gedeclareerd was, dat de ene gedeputeerde na de andere toch het veld moest ruimen tot en met de commissaris van de koningin.
De conclusie kan geen andere zijn, dan dat Wijdemeren zich geen snars hoeft aan te trekken van toezicht door de provincie. Een gratis tip voor wethouder Gerard Abrahamse: Als ze vervelend gaan doen over een paar miljoen die we hier tekort komen, dan herinneren we ze even aan die 78 miljoen en die declaraties. Dan zingen ze daar in Haarlem wel een toontje lager.
En hoe ging het in Wijdemeren? Nou, de drukste doorgaande weg in Wijdemeren, het Noordereinde, ging dicht. Niet eventjes dicht, nee, hartstikke dicht en dat gedurende ruim een half jaar. De aanwonenden voerden een verbeten strijd over de breedte van de bruggen en de kap van de bomen. Het mocht niet baten. De bruggen bleken prima qua breedte en de bomen gingen volgens plan om. Er werden zelfs kabouters ingezet om haaientanden te schilderen.
In Loosdrecht werden een paar stappen gezet in de bouw van het Dorpscentrum. Dat proces is een soort processie van Echternach, drie stappen vooruit en twee achteruit. De Tweede Heul kwam gereed en werd voorzien van een heel aparte brug met een nog veel aparter verkeersbord met een kantelende auto erop. Ottenhome vond zijn nieuwe stek in Kortenhoef aan de Wijde Blik. Toch jammer. Weer een grote toeristentrekker weg uit Loosdrecht.
Nederhorst den Berg was eigenlijk alleen maar positief in het nieuws. Met een ijsbaan en nieuwbouw van De Spot. De atletiekbaan van de Bergse Runners bleek gewoon niet te passen in Overmeer Zuid, maar B&W zoeken een andere geschikte plek, dus dat komt wel goed.
En dan 2010.
Over twee maanden gaan we naar de stembus. Tenminste als u nog in de politiek gelooft, want het valt niet mee om dat geloof te behouden. En dan? Daar staat u dan in het hokje met het rode potlood in de hand. Het potlood zweeft over de verschillende lijsten, de kandidaten en de partijen. (U bent een zogenaamde zwevende kiezer, vandaar dat zwevende potlood.) In gedachten loopt u de afgelopen vier jaar nog eens langs. Welke beloften werden gedaan? Welke beloften werden gehouden? Welke beloften werden gebroken? Zit uw favoriete kandidaat nog wel bij de partij waar u toen op stemde? Luisterde uw partij wel naar u?
Maakte uw partij het verschil in de regenboogcoalitie, van uiterst links tot rechts, die ons de afgelopen jaren bestuurde? Of werd de mening van uw partij, en dus uw mening, stelselmatig door de coalitie genegeerd?
Misschien is het wel tijd voor iets nieuws. D66! Nou ja.., nieuws… Terug van weggeweest in Wijdemeren. En zonder de D66-kroonjuwelen, want die heeft Alexander Pechtold achter slot en grendel gestopt.
Laat ik eens een voorspelling wagen. DB wordt de grootste partij, dankzij de fusie van DBL en DBW en de beloning voor de oppositie. Het CDA verliest iets, maar blijft redelijk stabiel. De VVD verliest een zetel aan D66, evenals de PvdA. D66 krijgt minimaal twee zetels, misschien zelfs drie, gezien het succes dat ze landelijk in de peilingen hebben. GroenLinks houdt 1 zetel over. Dan wordt de eindstand DB 6 zetels, CDA 5 zetels, VVD 3 zetels. D66 2 zetels, PvdA 2 zetels, GL 1 zetel. De coalitie? Die wordt gevormd door DB en het CDA en misschien nog een partijtje als bagage-aanhanger er bij.
En dan wordt alles anders!
(
Als u dat gelooft, dan bent u of naief of erg jong.)
We zien het wel.
Hoe dan ook,
Ik wens u een veilige jaarwisseling en een gelukkig en goed 2010!
Rik Jungmann |