WIJDEMEERSE WEBKRANT
Boten, boxen en boemen
Loosdrecht, zo 23 augustus 2009

Gisteravond vond de jaarlijkse gondelvaart in Loosdrecht plaats. De condities waren perfect. Honderden boten en bootjes waren erop af gekomen.

Dorpsbelangen Loosdrecht was zo vriendelijk geweest om de lokale pers uit te nodigen om per boot vanaf het water de gondelvaart gade te slaan. Marjan Zagt, de echtgenote van DBL raadslid Gert Zagt, stuurde met vaardige hand de boot, met aan boord de lokale paparazzi, tussen de honderden boten, bootjes, drijvende kunstwerken en varende disco's door.

Rond half negen, terwijl de zon onder ging, was de Armada van gondels op weg naar De Strook op de vijfde plas waar de optocht zich verzamelde. Ook op de oever nam de drukte snel toe van honderden toeschouwers die het schouwspel kwamen bewonderen.

Thema Gondels

Het aantal gondels dat een thema uitbeeldde was relatief gering. Er voeren best wat kunstwerken mee, maar die gingen behoorlijk ten onder in het geweld van de vele schepen die opgetuigd waren met discolichten, enorme geluidsboxen en een tap. Hier en daar leek het erop of er een wedstrijd gehouden werd, voor het Guiness Book of Records, hoeveel mensen er op een flinke kruiser passen. Op alle dekken in en op de boot tientallen hossende mensen met een biertje in de hand. En dat onder de daverende bassen die uit de boxen knalden, vergezeld van lichtflitsen in alle kleuren van de regenboog.

Klein Leed

Hier en daar was ook klein leed te aanschouwen. Een piepklein kruisertje waarvan de buitenboordmotor midden op de plas niet meer wilde. Dochterlief languit gestrekt boven op de kruiser. Moeder nerveus in het kajuitje. En vader die, badend in het zweet, pogingen deed om de motor aan te trekken, terwijl om hem heen iedere vierkante meter water bezet was met hossende gondelvaarders en toeschouwers.

College op DBL-Ponton

DBL had weer veel werk gemaakt van hun bijdrage aan de gondelvaart. Omdat het college van B&W in april had aangegeven dat men niet meer zou meevaren met de gondelvaart om kosten te besparen, bedacht DBL een oplossing.

Op een pontonnetje stond het voltallige college onder een parasol. Daarvoor veertig aan elkaar gebonden verlichte wit plastic vaten van een kubieke meter voorzien van de tekst "B en W Gratis met Dorpsbelangen Mee". Het geheel werd getrokken door een boot met Jaap van Waveren aan het stuur. Het ponton werd bestuurd en bewaakt door Gert Zagt. (De (WWK) foto's van het college werden welwillend geleverd door Douwe van Essen.)

College Zoek

Het college gaf enkele dagen geleden aan dat men toch mee zou varen met de gondelvaart op de boot van gemeentescretaris Jan Visser. Naarstig ging onze delegatie op zoek naar die boot. Hoe aardig zou het niet zijn om een foto te scoren met het echte college en die in de lokale bladen te plaatsen naast het kartonnen DBL-college. Kris, kras voer Marjan Zagt ons door de menigte boten, terwijl zij links en rechts vroeg of iemand de boot met het college gezien had. Het mocht niet baten. Het college was en bleef onvindbaar voor onze (oppositionele) boot.

Fotoalbum

Douwe van Essen heeft een fotoalbum gemaakt over de Loosdrechtse Gondelvaart. U vindt dat hier.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
24 gr.
windkr. 2